Новината от посещението на държавния секретар Блинкен в Киев е, че България ще бъде въоръжена по новата програма за 2 милиарда долара, с която САЩ ще въоръжават близки, или както ги определят от Вашингтон "съседни" до Украйна държави - общо 19 с домакините му

Свързани новини

08.09.2022 19:09

Въоръжават България и Балканите без Турция и Албания от $2-та млрд. на Блинкен

Видян 3373 пъти | Коментари 6
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Новината от посещението на държавния секретар Блинкен в Киев е, че България ще бъде въоръжена по новата програма за 2 милиарда долара, с която САЩ ще въоръжават близки, или както ги определят от Вашингтон "съседни" до Украйна държави - общо 19 с домакините му. Детайлите са още по-интересни: на фона на зреещия конфликт между Гърция и Турция в Егейско море, който достигна най-острата си фаза от десетилетия, Анкара е демонстративно изключение в списъка. Тя е единствената черноморска държава, която не попада сред подпомаганите по проекта Блинкен, на снимката с киевския си колега Кулеба, като не броим - естествено - Русия. Всички останали "съседи" по море сме вътре - Украйна, Румъния, България, даже Грузия.


На фона на присъствието на Косово и РСМ в списъка на държавния секретар, чието въоръжаване идва на фона на нарастващото и искрящо на моменти напрежение с Белград в непризнатата от 5 държави в ЕС бивша сръбска автономна област, интересно е отсъствието на Албания от листата. При положение, че тя досега беше главен фаворит и инструмент за влияние на САЩ в размирния регион на Западните Балкани, посредством етническия фактор и нейните малцинства в комшийските републики.


Интересно е съвпадението, че в същия регион тези дни прави обиколка президентът на Турция Реджеп Таийп Ердоган. Което със сигурност никак не е случайно. Турция е с най-силно присъствие и най-демонстриран интерес в региона през последните 2 десетилетия.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 006 Anonimen 11.09.2022 19:32

    Блинкен,не пали война тук в Европа,запали си я у вас в САЩ-така е лесно само да ръчкате на чужд терен......окупирахте България,напълнихте ни с войски и оръжия, а какво стана със най-скъпите и предплатени самолети,които не давате?Правите България огнена мишена......

  • 005 Anonimen 10.09.2022 17:56

    Ние няма защо да воюваме с братската страна Русия, който иска, сам да отива да се бие там! И да ни дадат платените самолети, или да ни върнат парите! Не ги ли е срам да крадат от бедна България?!?Уж голяма и богата страна, а ще завлича една малка бедна България?

  • 004 Anonimen 10.09.2022 17:49

    Какво става, бе Радев, няма ли служебното правителство да се позапъне малко и поне да поотложи това въоръжаване против българските интереси??ИЛи и ти си се уплашил??

  • 003 управляващите ни са тотал щета 09.09.2022 15:13

    САЩ ни готвят за пушечно месо и терен за бъдещи евентуални действия. Това окупиране с военни бази на бълг.територия и купища беди и смърти, които сътвориха трябва да спре. Предателите и продажници от властта трябва най-сетне да се осъзнаят, защото на народа му писна и приказката за капката и преливането на чашата ще дойде неочаквано

  • 002 Иванов 09.09.2022 08:34

    САЩ са най голямото зло,след Украйна повличат и други държави с корумпирани политици във войната.Нека първо да доставят самолетите по договорите които тиквата плати.

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

козирог