Свързани новини

19.12.2021 19:12

Целият ни арсенал срещу Гешев е в ход: Надежда Йорданова

Видян 3921 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Спрямо Гешев е в ход целият възможен арсенал за реакция, с който разполагат изпълнителната власт и Народното събрание. Това каза правосъдният министър Надежда Йорданова в интервю за Нова тв. По думите ѝ до 3 месеца трябва да има законодателни промени, "които съществено да променят пейзажа и средата и да създадат още условия за освобождаване на главния прокурор" . Има различни начини за отстраняването на Гешев и предстои да видим кой ще сработи, допълни тя. В началото на другата седмица Йорданова ще внесе във Висшия съдебен съвет сигнал, свързан с казуса "Жоси". В петък се разбра, че МВР проверява дали главният прокурор е замесен в случай на изнудване и на баща му е прехвърлен дял от млекопреработвателната компания. ВИЖ ВИДЕО ТУК!

Сотир Цацаров ще бъде освободен като шеф на КПКОНПИ съвсем скоро, прогнозира правосъдната министърка.

"Министерството на правосъдието проверява в момента този сигнал, получен на един от собствениците на дружеството. Става дума за опит за придобиване на част от капитала на търговско дружество през 2014 г. без ясна причина. В началото на седмицата ще подадем сигнала и тогава ще станат ясни фактите", посочи Йорданова. Тя допълни, че има документи с подписи, а на уточняващ въпрос отговори, че в тях има човек с името Гешев.

Йорданова припомни, че има още няколко групи сигнали срещу главния прокурор. "За част от тях сме проверили фактите и обстоятелствата и министърът на правосъдието ще предприеме правомощията си по ЗСВ като внесе поредното предложение до настоящия Пленум на ВСС за предсрочно прекратяване на правомощията на г-н Гешев. Пленумът е държавен орган и като министър ще настоявам той да изпълнява своите правомощия", уточни тя.

"Отлагането на оставката на главния прокурор струва достойнството на народа ни. До този момент ние нямаме нито едно голямо корупционно престъпление, което да е разкрито. Спрямо всички, за които има данни при нас – има един прокурорски чадър”, каза още Надежда Йорданова.

„В нашето предвиждане е в рамките на три месеца да въведем такива законодателни изменения, които да създадат условия за освобождаване на главния прокурор. От една страна трябва да направим антикорупционната комисия с по-големи правомощия и по-ефективно действаща. Разбира се и с по-добри средства за защита на засегнатите граждани. Така че да се попречи на Прокуратурата да си затваря очите за явни корупционни практики”, подчерта Йорданова.
 
Според нея в момента антикорупционната комисия е „беззъба”.
 
„В момента тя просто праща една папка в Прокуратурата и тя много лесно може да я


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 24 март 21:00ч.

Добрият лъжец

Режисьор: Бил Кондън
В ролите: Иън Маккелън, Хелън Мирън, Йоханес Хаукур Йоханесон, Ръсел Тови, Джим Картър, Фил Дънстър, Александър Йованович и др.

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата

към хороскоп хороскоп

водолей

Днес ще се чувствате бодри и готови за подвизи

Днес ще се чувствате бодри и готови за подвизи.