Полша няма да изпрати изтребители в Украйна, заяви страната във вторник - последният от поредицата подобни откази от страни от ЕС

Свързани новини

02.03.2022 16:43

Страните от ЕС все пак няма да изпратят изтребители на Украйна: Politico

Видян 2530 пъти | Коментари 0
Гласували 3 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Полша няма да изпрати изтребители в Украйна, заяви страната във вторник - последният от поредицата подобни откази от страни от ЕС, които подчертаха по-ранното объркване относно това какво всъщност ще включва новата военна подкрепа на блока за Киев, съобщава авторитетното брюкселско издание Politico.




Освен Полша, правителствата на България и Словакия също неотдавна изключиха възможността за доставка на военни самолети за Украйна. В същото време още в понеделник украински служител заяви, че украински пилоти са напуснали страната, за да вземат самолети, дарени от страни от ЕС.


 


Подобни противоречиви изказвания се появиха през първите няколко дни от опитите на ЕС да служи като логистичен координатор за предоставяне на военна помощ на Украйна, която се сблъсква с нарастващата руска инвазия.


 


В неделя ЕС заяви, че ще играе много по-настойчива роля в предоставянето на оръжия и друго военно оборудване на Украйна от своите членове, като дори ще използва 450 млн. евро от фондовете на ЕС, за да подпомогне финансирането на тези усилия.


 


 В понеделник вечерта украински официален представител заяви, че пилоти са пристигнали в Полша, за да получат военни самолети от партньори от ЕС. Става дума за самолети от съветската епоха като Миг-29, за които украинските пилоти вече са обучени да летят.


 


 


Украинският парламент дори посочи конкретни данни за даренията: Европа изпраща общо 70 изтребителя, включително 28 МиГ-29 от Полша, 12 от Словакия и 16 от България, както и 14 Су-25 от България.




Страните отрекоха.


 


 
Българският премиер Кирил Петков обясни, че страната му има дефицит на изправни самолети и части и няма достатъчно бойни самолети, за да охранява собственото си въздушно пространство, камо ли да дава самолети на заем на Украйна, каза български служител за ПОЛИТИКО. Говорител на словашкото министерство на отбраната във вторник също отрече каквото и да било дарение: „Словакия няма да предостави бойни самолети на Украйна“, каза говорителят.


 




Полският президент Анджей Дуда се присъедини към хора във вторник. Говорейки заедно с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг в авиобаза Ласк в Полша, Дуда каза, че страната му „няма да изпраща никакви самолети в украинското въздушно пространство“, твърдейки, че „това би довело до военна намеса в украинския конфликт“.


 



НАТО, подчерта Дуда, не е страна във войната на Русия в Украйна – ключово предупреждение, което военният алианс се опита да направи, въпреки че няколко от членовете му снабдяват украинските военни със смъртоносни оръжия, като същевременно удрят Москва с осакатяващи санкции.



Коментарите на Дуда обаче не бяха съвсем ясни. Той не уточни дали отричането му се отнася до Полша, която не изпраща самолети, управлявани от полски пилоти в Украйна — което наистина би означавало открита военна намеса във войната — или дали отхвърлянето му се отнася в по-широк план до евентуална доставка на полски изтребители в Украйна.
 


 


 


 


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

дева