Темата беше заложена като първа точка в дневния ред на НС на заседанието в петък.

Свързани новини

24.06.2022 13:37

Със 170 гласа ЗА НС гласува за допускането на РСМ и Албания до преговорите за членство в Европейския съюз

Видян 4761 пъти | Коментари 7
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

НС даде мандат на кабинета да одобри френското предложение за РСМ. "За" гласуваха 170 депутати, против 37, въздържали се 21. Това е първата стъпка към получаване на зелена светлина за вдигане на ветото и започване на преговори на РС Македония с ЕС.


 


Това стана в противоречие на Конституцията и на съществуващото Постановление на Министерския Съвет №85, в което ясно са разписани отговорностите и механизмите за изработване, съгласуване и приемане на позиции за предстоящи заседания на различните формати на Съветите в Брюксел, както и за Европейски съвет.



Не може постоянният представител да праща предложение на френското председателство директно на парламента, а МС да абдикира от отговорностите си, категоричен е текстът. Този документ е отлично познат на всички в София и Брюксел, освен на Кирил Петков и на неговата юристка, говорителка, шефка на кабинета Лена Бориславова.



Темата беше заложена като първа точка в дневния ред на НС на заседанието в петък.


Сега предложението трябва да бъде прието и от МС, който ще го изпрати в Брюксел.





С решението депутатите потвърждават позицията, че България може да подкрепи, която да е и стъпка от интеграцията на Севарна Македония - при условие на ефективно изпълнение на Договора за приятелство и добросъседство от 2017 година, гарантиране на правата на българите в РСМ, наличие на европейски гаранции за изпълнение на договореностите между България и РСМ.




Според взетото от НС решение правителството в оставка може да одобри предложените от Председателството на Съвета на ЕС проект за Преговорна рамка и за Заключения на Съвета, само ако бъдат изпълнени няколко условия:



Приетият проект предвижда първо двата документа да се прецизират така, че да гарантират вписването на българите в конституцията на Северна Македония там, където са споменати други народи и на равна основа с тези народи.



Друго условие е в двата документа да стане ясно, че нищо в процеса на присъединяване на РСМ в ЕС не може да бъде тълкувано като признание от Република България на съществуването на "македонски език".



Трябва да се дадат гаранции, че добросъседството остава хоризонтален критерий до края на преговорите на Скопие за еврочленство, като за изпълнението му Еврокомисията регулярно ще информира Съвета. Периодичният преглед на изпълнението на договора за добросъседство с Република Северна Македония трябва да бъде оповестяван и в рамките на преговорния процес, е също сред условията.



Решението предвижда и включване на референция към двустранните протоколи по чл. 12 от Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество в Преговорната рамка, във връзка с приемането на общите позиции на Европейския съюз за междуправителствените конференции от Съвета на ЕС. Тоест България пряко, чрез участие в Съвета, в допълнение към гаранциите, които се дават от Преговорната рамка, да може да контролира процеса.



На тази основа и само при изпълнението на тези условия 47-ото Народно събрание ще очаква от Министерския съвет да одобри Проекта на Преговорна рамка едновременно или след финализиране на Протокола по чл. 12 от Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество.




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 007 Anonimen 26.06.2022 10:56

    Когато Народното ни събрание е пълно с народни предатели, по-добре да го закрием

  • 006 Опълченец 25.06.2022 08:20

    Големият политик жертва живота си, за да спаси държавата, а мижитурката и подлеца жертва държавата, за да спаси кожата си, като се радва за влизането от днес на Булгаристан в ЧЕТВЪРТАТА СИ НАЦИОНАЛНА КАТАСТРОФА !!!

  • 005 Anonimen 24.06.2022 21:45

    срампозор

  • 004 не е толкова зле 24.06.2022 18:58

    По-добре така, отколкото след време без никакви условия, просто да вдигнем ветото, като ни спрат еврофондовете. По този начин освобождаваме Албания да си действа сама, а бюрм тепърва ще бъдат спирани, при всяко нарушение на договореното.

  • 003 Доктор 24.06.2022 16:45

    Измекяри.

RSS

Най-нови

Не ща да ставам патриарх: Николай Пловдивски

Не ща да ставам патриарх: Николай Пловдивски

Пловдивският митрополит Николай обяви: ...

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 24 март 21:00ч.

Добрият лъжец

Режисьор: Бил Кондън
В ролите: Иън Маккелън, Хелън Мирън, Йоханес Хаукур Йоханесон, Ръсел Тови, Джим Картър, Фил Дънстър, Александър Йованович и др.

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

стрелец