Темата беше заложена като първа точка в дневния ред на НС на заседанието в петък.

Свързани новини

24.06.2022 13:37

Със 170 гласа ЗА НС гласува за допускането на РСМ и Албания до преговорите за членство в Европейския съюз

Видян 4774 пъти | Коментари 7
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

НС даде мандат на кабинета да одобри френското предложение за РСМ. "За" гласуваха 170 депутати, против 37, въздържали се 21. Това е първата стъпка към получаване на зелена светлина за вдигане на ветото и започване на преговори на РС Македония с ЕС.


 


Това стана в противоречие на Конституцията и на съществуващото Постановление на Министерския Съвет №85, в което ясно са разписани отговорностите и механизмите за изработване, съгласуване и приемане на позиции за предстоящи заседания на различните формати на Съветите в Брюксел, както и за Европейски съвет.



Не може постоянният представител да праща предложение на френското председателство директно на парламента, а МС да абдикира от отговорностите си, категоричен е текстът. Този документ е отлично познат на всички в София и Брюксел, освен на Кирил Петков и на неговата юристка, говорителка, шефка на кабинета Лена Бориславова.



Темата беше заложена като първа точка в дневния ред на НС на заседанието в петък.


Сега предложението трябва да бъде прието и от МС, който ще го изпрати в Брюксел.





С решението депутатите потвърждават позицията, че България може да подкрепи, която да е и стъпка от интеграцията на Севарна Македония - при условие на ефективно изпълнение на Договора за приятелство и добросъседство от 2017 година, гарантиране на правата на българите в РСМ, наличие на европейски гаранции за изпълнение на договореностите между България и РСМ.




Според взетото от НС решение правителството в оставка може да одобри предложените от Председателството на Съвета на ЕС проект за Преговорна рамка и за Заключения на Съвета, само ако бъдат изпълнени няколко условия:



Приетият проект предвижда първо двата документа да се прецизират така, че да гарантират вписването на българите в конституцията на Северна Македония там, където са споменати други народи и на равна основа с тези народи.



Друго условие е в двата документа да стане ясно, че нищо в процеса на присъединяване на РСМ в ЕС не може да бъде тълкувано като признание от Република България на съществуването на "македонски език".



Трябва да се дадат гаранции, че добросъседството остава хоризонтален критерий до края на преговорите на Скопие за еврочленство, като за изпълнението му Еврокомисията регулярно ще информира Съвета. Периодичният преглед на изпълнението на договора за добросъседство с Република Северна Македония трябва да бъде оповестяван и в рамките на преговорния процес, е също сред условията.



Решението предвижда и включване на референция към двустранните протоколи по чл. 12 от Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество в Преговорната рамка, във връзка с приемането на общите позиции на Европейския съюз за междуправителствените конференции от Съвета на ЕС. Тоест България пряко, чрез участие в Съвета, в допълнение към гаранциите, които се дават от Преговорната рамка, да може да контролира процеса.



На тази основа и само при изпълнението на тези условия 47-ото Народно събрание ще очаква от Министерския съвет да одобри Проекта на Преговорна рамка едновременно или след финализиране на Протокола по чл. 12 от Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество.




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 002 Отче Ваш 24.06.2022 16:31

    От днес в Булгаристан започна ЧЕТВЪРТАТА НАЦИОНАЛНА КАТАСТРОФА !!!

  • 001 ОПГ Обединени Мафиоти 24.06.2022 16:30

    Днес 24.06.2022 г. в 13ч: 40-43мин:, бе извършено поредното предателството от 170 АЙДУКА, спрямо мат‘ряла в кочината Булгаристан !!! Само Възраждане и ИТН гласуваха против. От останалите - само 4 ма от БСП и двама от ренегатите на ИТН не си изкривиха душата !!! АНАТЕМА, АНАТЕМА, АНАТЕМА ПРОДАЖНО ПЛЕМЕ !!! Мястото на бунището на историята ви е запазено !!!

Виж всички
напред
02|02
RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

 

 

към хороскоп хороскоп

лъв

Денят е идеален за комуникация и изграждане на нови контакти


Денят е идеален за комуникация и изграждане на нови