Припомняме, че Петков настоява темата първо да мине през парламентарната Комисия по външна политика, след това през НС и накрая през МС. Това обаче нарушава конституционалния механизъм, тъй като основният закон предвижда точно обратния ред и експертите многократно го обясниха

Свързани новини

23.06.2022 17:26

ЕС скастри шикалкавенето на премиера за РСМ, а К.Петков нарече президента "страхливец"

Видян 5951 пъти | Коментари 1
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


„Не мога да скрия моето разочарование. Не знам какво може да направи българският парламент в следващите часове, но нещата не вървят добре”, заяви на Европейския съвет в Брюксел върховният комисар по външната политика и сигурността Жозеп Борел в коментар за неумението на българското правителство да се справи със законите у нас и да внесе в НС френското предложение за решаване на македонския въпрос.



Брюксел очевидно е наясно, че премиерът Петков се опитва, противно на Конституцията и на съществуващото Постановление на Министерския Съвет №85, в което ясно са разписани отговорностите и механизмите за изработване, съгласуване и приемане на позиции за предстоящи заседания на различните формати на Съветите в Брюксел, както и за Европейски съвет.



Не може постоянният представител да праща предложение на председателството директно на парламента, а МС да абдикира от отговорностите си, категоричен е текстът. Този документ е отлично познат на всички в София и Брюксел, освен на Кирил Петков и на неговата юристка, говорителка, шефка на кабинета и неизменна спътница Лена Бориславова.




„Ние сме изключително разочаровани от отказа на премиера в оставка Кирил Петков да внесе в НС френското предложение за РСМ и Албания”, заяви във фейсбук президентът на ЕНП Манфред Вебер. Посланието му е написано на български език.




“Петков избра да блокира хода на историята точно както колегата му либерал - френския президент Макрон - направи през 2019 г. Призоваваме всички управляващи партии да внесат предложението в парламента, за да бъде одобрено колкото е възможно по-скоро!”, посочи той. По този начин лидерът на най-голямата партия в Европа намекна и за вече официалното членство на Продължаваме промяната в председателстваната от ДПС либерална евроформация.




"Решението за република Северна Македония (РСМ) трябва да се вземе от парламента, който е институцията с най-голяма представителност”, заяви пред журналисти в Брюксел премиерът в оставка Кирил Петков по темата за българското вето, все едно не съществува и член 105 от Конституцията на България, изрично разпореждащ кой как движи нещата във външната политика.



“Няма хипотетична възможност за друго”, настоя той, въпреки че всички експерти вече изясниха истината, а тя е точно обратната – Министерският съвет внася за обсъждане в парламента решения по външнополитическите въпроси, които са достатъчно важни за подобен род подкрепа. В НС те минават през Комисията по външна политика, която ги придвижва до пленарната зала, където се подлагат на гласуване. Проста и ясна законова процедура.



„Не може от две седмици да не се свиква КСНС и да се крием на различни места.


Ако си президент на място викаш съвет за РСМ”, настоя още Петков, в коментар по адрес на Румен Радев, когото премиерът директно определи кой знае защо като «страхливец». Напомняме, че всъщност КСНС по темата вече имаше преди по-малко от месец на 27 май и Петков лично присъства на заседанието, като то далеч не е първото по въпроса.




„Маските паднаха, омръзна ми от страхливци, защото това е исторически момент, който не трябва да изпускаме“, каза премиерът в оставка по повод френския план. Който, поради незнание, административна и юридическа неграмотност или пък нарочно саботира.




“БСП няма да подкрепи предложението на френското председателство за РСМ”, заяви шефът на ПГ група Георги Свиленски в кулоарите на НС. "Докато не бъдат изпълнени ангажиментите, залегнали в договора от 2017г., БСП няма да подкрепи каквото и да е предложение", подчерта той. Според него това не означава, че обсъждането в българския парламент трябва да спре.




Ден по-рано експремиерът Бойко Борисов пък обяви, че партията му ще подкрепи френско предложение, но поиска първо МС да одобри формулата и Петков да вкара проекторешение в НС. Той светкавично получи поздравления за акта си от ресорния еврокомисър Вархей, който определя позицията на Борисов като "историческо решение за Европа". Часове преди да падне правителството, Петков отхвърли офертата на Борисов.




Първо евродепутатът от ВМРО Ангел Джамбазки, а почти веднага след него съпредседателят на Демократична България Христо Иванов обявиха, че внасят френското предложение в Народното събрание, което преди тях вече анонсира, че може да стори и ГЕРБ.




Причината е, че ако Министерският съвет не влезе във функциите си да задвижи процедурата, какъвто е случаят в момента, право на вносители имат народните представители.



Ако въпроснотопредложение не бъде внесено официално, то няма как и да бъде разгледано.



"Демокрацията е процедура", както казват парламентарните юристи. Непознаването на елементарните правила на правото, което демонстрира ПП, е излиза нещо по-различно, коментират те.



Пламен Валентинов



 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 25.06.2022 10:00

    Ето това се казва дилема - Каквото и да направи Петков, той ще е виновен ! Ако го вкара в парламента - Предател, ако не- Саботьор ! Познайте от три пъти кой, КОЙ го поставя в това положение ? От едната страна Граждани за европейско развитие, от другата Евразийския шаман и всички се дървят за избори.Трифонов него броя, на него вече са му платили, факт ?

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

стрелец