Последва остра реакция от синдикат Образование към КТ Подкрепа, който обяви ”безкрайно възмущение от грозните думи”. Учителската организация поиска извинение от бившия вицепремиер и оставката му. От там обявиха в официална позиция, че са в стачна готовност.

Свързани новини

16.02.2023 17:52

Оставка на А. Василев в ПП или стачка: "Ненормалните" бг учители

Видян 1469 пъти | Коментари 2
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Гняв и закани за протести предизвика изказването на съпредседателя на Продължаваме промяната (ПП) Асен Василев по адрес на преподавателите у нас. „Когато оставиш учителите да ходят с чорапогащници с дупки, нормално е да нямаме нормални учители в училищата и сега тепърва да навлизат нови кадри”, каза той ден по-рано в ефира на bTV.


Последва остра реакция от синдикат Образование към КТ Подкрепа, който обяви ”безкрайно възмущение от грозните думи”. Учителската организация поиска извинение от бившия вицепремиер и оставката му. От там обявиха в официална позиция, че са в стачна готовност.


Синдикатът припомни, че предишното правителство е вдигнало двойно учителските заплати, но това се "обезличило" заради инфлацията "по вина" на Петков-Нинова.
Оттам подчертаха, че въпросното увеличение дори не е било по предложения на ПП. „Първото беше заложено в закона, а второто беше по предложение на друга партия”, посочиха учителите.

„Българските учители, г-н Василев, нито за миг не усетиха грижа и партньорство по време на Вашето управление! Вие ги сочехте, че работят най-малко в Европа, Вие им казахте, че работят некачествено, Вие ги нарочихте, че се занимават с политика и им го забранихте със закон, като ги убеждавахте, че политика и политик е нещо порочно и не е за учители", пишат синдикатите.


“Василев предложи само едно увеличение с 12 % при 18% инфлация, докато той министерстваше. Т.е. за първи път от 10 г. благодарение на него имаме реално намаление на доходите на учителите. Второто увеличение - с 5% от 01.09.2022 г., се случи по предложение на ГЕРБ, въпреки негативното становище на Василев като министър и гласовете Против на ПП на заседанието на Комисия по бюджет и финанси. В двете актуализации, които внесе Василев имаше 0 лв. за образование. Готов съм да се обзаложа, че след публикуване на окончателните данни, ще видим и намаление на разходите за образование като процент от БВП”, написа бившият образователен министър Красимир Вълчев във Фейсбук.


"Вие сочехте учителите, че работят най-малко в Европа, Вие им казахте, че работят некачествено, Вие ги нарочихте, че се занимават с политика и им го забранихте със закон, като ги убеждавахте, че политика и политик е нещо порочно и не е за учители", негодуват още от синдиката по адрес на Василев.
„Хората в една държава, които не уважават своите учители, обричат държавата на упадък и разпад! Политик, г-н Василев, означава човек, който гради политики и според Платон – „Умение да се грижиш за всички граждани и по възможност да ги направиш от по-лоши по-добри“, подчертаха учителите.

"Защо г-н Василев, не бяхте прочели поне Макиавели, който казва, че политиката е знание за правилно и мъдро управление?“, питат още от конфедерацията.
Синдикат Образование смята, че Василев няма експертизата да говори за българското образование, за българските учители и още по-малко за тяхната “нормалност” и външен вид!

“Припомняме, че българските учители са в стачна готовност и в очакване на бюджет 2023“, завършва позицията на синдиката, подписана от д-р Юлиян Петров.


Егор Глазунов



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 002 съд и затвор 18.02.2023 12:10

    Какво първо място им вещаят купените социолози след всичките кражби, лъжи, национални предателства, неспазване на закони и Конституция, огромна задлъжнялост, която увеличава зависимостта ни, липсата на 9 милиарда за няколко дни без никакво обяснение и до днес? Това ли можа да сътвори Харвард, двама тотални лъжци и крадци на ангро?

  • 001 Anonimen 17.02.2023 11:12

    Простото Кире и Кокорчо педала така и не разбраха, че когато и да си отворят лъжливите устенца, все глупости говорят и все по надолу падат. Голям бой ги чака на изборите, барабар с файтон демократите Христо шнорхела и Наско гнома.

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня



- Мамо, излизам. Да купя ли нещо?

- Купи си апартамент и се махай! На 45 си вече.

към хороскоп хороскоп

рак

Очаква ви продуктивен ден

Очаква ви продуктивен ден, ако успеете да организирате