Според данните предизборната коалиция успява да събере електоратите на двете формации и не се регистрира отлив вследствие на обединението

Свързани новини

15.02.2023 09:30

25,5% за ГЕРБ, пак изпреварва Доброто: Тренд

Видян 1416 пъти | Коментари 3
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

5+1 партии имат шанс за влизане в следващото 49-о НС, сочи най-новото проучване на Тренд.


ГЕРБ-СДС запазва лидерската си позиция с подкрепата на 25,6%, докато т. нар. обединение на Доброто на Продължаваме промяната (ПП) и Демократична България (ДБ) събира 24,8% от гласуващите. Така разликата между първите две политически сили става едва 0,8% и интригата преди вота нараства. Според социолозите обаче Доброто успява да събере механическия сбор на електоратите на Промяната и ДБ, но не се отчита и никакъв допълнителен бонус от него.


Третото място остава за ДПС с 12,8%. Възраждане достига нива от 11,9% сред гласуващите. БСП отива на пета позиция с 8,9% от твърдо решените да отидат до урните на 2 април.


Реални шансове за парламентарно представителство запазва Български възход (БВ) с 4%, което е на ръба за влизане. Предизборната кампания ще се окаже решаваща за партията на Стефан Янев.


3,3% събира Има такъв народ (ИТН) на Слави Трифонов. Опцията “не подкрепям никого”, която ще присъства и в самия изборен ден, продължава да събира сравнително висок процент от 4,8%.


Оценката за работата на правителството Донев 2 и президента Румен Радев през февруари частично възстановява регистрирания януарски спад. Първият месец в годината традиционно отчита най-песимистични нагласи най-вече поради отминалите празници, очакванията за по-студено време и по-високи сметки за комунални услуги, подчертават социолозите от Тренд.


През февруари 26% дават положителна оценка за работата на кабинета на Донев, а 58% отрицателна. Радев получава 43% подкрепа за своята дейност, при 47% негативни нагласи. Подкрепата и за двамата е по-висока с 4% в сравнение с януари.
Начело на класацията с най-положителна оценка в МС и най-висока разпознаваемост е самият премиер Гълъб Донев (40%).


Първите петима министри с най-висок брой положителни оценки са Весела Лечева (32%), Иван Демерджиев (31%), Крум Зарков (26%), Атанас Пеканов (25%) и Димитър Стоянов (24%). Те са и най-разпознаваемите лица от служебното правителство.


Останалите служебни министри са по-слабо разпознаваеми. След тях се нареждат Асен Меджидиев (21%), Росен Христов (20%), Лазар Лазаров (19%) и Иван Шишков (19%).


Теренът на проучването започна ден след встъпването в длъжност на новия министър на културата Найден Тодоров, който очаквано засега е най-неразпознаваемото лице в кабинета.


От Тренд правят уточнението, че резултатите от електоралния въпрос не отчитат втория списък със санкционирани лица по закона Магнитски, който беше публикуван на 10 февруари, а работа пос настоящото изследване завърши на 11 февруари.





Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 003 Anonimen 16.02.2023 12:41

    АМИ СЕГА ?!? Много по интересно ще ми е да чуя коментара на СИЛИТЕ НА ДОБРОТО след загубата на изборите. Вчера кокрестия педераст дори заяви,че ще имат мнозинство 121+ на изборите.

  • 002 Anonimen 16.02.2023 06:39

    Да гласуват за единствената засега българска партия Възраждане! Само дебил може да отиде да гласува за никого. Жалко е ,че има прекалено много бай Ганьовци изповядващи "Всички са маскари"...

  • 001 абдалите измряха 15.02.2023 21:17

    Това ли е предложението на чиновника О Брайън и херовица за класирането на партиите в "суверенна и независима" държава? На първите три места са евроатлантическите партии с ултимативно настояване за военна и всякаква помощ за усрайна по желанието на отвъдокеанските им началници. Ето за това хората не гласуват и не вярват в истински изборни р-ти и НС е с толкова ниска избираемост, че на практика е нелегитимно и решенията му също

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

към хороскоп хороскоп

лъв

Днес е идеален ден да се заемете с творчески проекти


Изпълнени с вдъхновение и креативност, днес е идеален