Свързани новини

03.10.2010 17:36

Нечувано: Властта обяви война на Софийския университет!

Видян 3293 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

За първи път българско правителство обяви война на една от най-устойчивите институции в историята на България – Софиския университет. От 8 млн. предвидени в бюджета, СУ е финансиран само с 1,8 млн., а просветният министър му прати прокурори да нищят далавери в Алма матер. Сякаш като няма пари, може да има далавери. За разлика от миналата година, когато тогавашният министър Фандъкова бе приета с овации в Алма матер и намери време отделно да се срещне с катедрата по български език, за да обсъди проблемите с повишената неграмотност и ниските резултати по родна реч, наследникът й бе посрещнат в СУ с тухла.


Засега ректорът Иван Илчев предпочете да му я връчи, а не да го замерва. Но предупреди, че на 1 ноември – Деня на народните будители, Алма матер най-вероятно се вдига на стачка.


Досега подобни са бутали няколко правителства. Например това на Димитър Петков през 1907 г. и това на Андрей Луканов през 1990 г.


“Въпреки дребните злоби към нас, въпреки неприязънта, преоблякла се в политически или по-скоро чиновнически одежди, ще оцелеем. Политици ви обещават светло бъдеще, ако потърпите и стиснете зъби. Това светло бъдеще аз съм го живял цял живот. Не ми харесва", сподели ректорът на СУ.


Той красноречиво се обърна към студентите:„Вие сте гаранцията за независимостта и сигурността на България, а не армията, за която тази година в бюджета са отделени наполовина повече средства", категоричен е Иван Илчев.


Макар и да не обясни защо даде 10 млн. за наем на програми, които можеше да бъдат заменени с безплатния Линукс, вместо да финансира СУ, и просветният министър поне веднъж защити ресора си. Верният паж на майката на Дянков си позволи критика в рамките на кабинета. Игнатов сподели, че падането на бюджета за образование под 3,5% ни поставя сред афрканските неразвити страни и ни връща през 1995 г. по времето на Виденов. Министърът припомни, че при Тройната коалиция той е бил 4,2% от БВП. “Средното образование, за да оцелее, му трябват още поне 50 млн.”, добави той. И веднага илюстрира числата: “Закрихме 20 училища тази година, университетите ще оцелеят с изключение на 3-4”. За догодина той не се нае с прогноза.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Детето на японка и българин е странна комбинация: Много му се работи, ама го мързи да стане.

към хороскоп хороскоп

скорпион

Въздържайте се от сложни решения с продължително влияние

Въздържайте се от сложни решения с продължително