Свързани новини

09.10.2009 09:54

Проф. Борисов: 51 университета са твърде много

Видян 2306 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

51 висши училища са много за България. Проблемът е, че част от тях са псевдообразователни структури, без собствен научно-кадрови преподавателски състав и с елементарен учебен процес, далеч от изискванията за качествено висше образование. Това заяви председателят на Съвета на ректорите в България и ректор на Университета за национално и световно стопанство проф. Борислав Борисов, цитиран от БГНЕС.
 
Друг проблем на висшето образование, който изкристализира тази година, особено в УНСС, е корупцията. „На първо място проблемът е законодателен, защото самият закон със своите норми, създава условия за корупция”, каза ректорът на УНСС, визирайки, ключов въпрос - безсрочността или срочността на трудовия договор на преподавателите. В момента 1800 студенти на УНСС отговарят на всички изисквания и са класирани за настаняване, но няма стаи за тях. „В същото време цели етажи в общежитията на други университети работят на хотелски начала”, твърди проф. Борисов.


Според него най-големите проблеми на университетите у нас са: „Загубил вътрешната си логика с близо 30 поправки Закон за висшето образование. Изключително остарял Закон за научните степени и звания. Липса на научна и образователна стратегия. Лоша структура на висшето образование и научните институции. Неефективна система на финансиране. Липса на стимули за възпроизводство на научно-преподавателския кадрови потенциал и др.” При това необходимостта от затягане на критериите за акредитацията за ВУЗ-овете сьщо лежи като един от нерешените проблеми на висшето образование у нас. В същото време, казва проф. Борисов, университетите имат нужда от повече автономност и промяна в системата на финансиране – „като се изостави сегашната уравниловка и се обвърже с резултатите от оценяването и акредитацията”.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

към хороскоп хороскоп

дева