Повече от 1000 места са включени в престижния списък на обектите на световното културно наследство на ЮНЕСКО - списък на местата, които се смятат за изключително ценни за човечеството по културни или природни причини

Свързани новини

18.03.2023 07:18

Най-красивите обекти на световното наследство на ЮНЕСКО

Видян 12646 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Повече от 1000 места са включени в престижния списък на обектите на световното културно наследство на ЮНЕСКО - списък на местата, които се смятат за изключително ценни за човечеството по културни или природни причини. Списъкът включва всичко от европейски градове до тропически острови, американски национални паркове до африкански църкви и застрашени чудеса, изложени на риск от изчезване. Ето нашите предложения за едни от най-зашеметяващи обекта на световното наследство на ЮНЕСКО.


Ангкор Ват, Камбоджа

Археологическият парк "Ангкор" включва 12 основни храма и десетки по-малки постройки, но най-големият и най-важен храм - Ангкор Ват от 12-и век - е звездата заради съкровищницата си от произведения на изкуството и огромния си размер: площ от близо 99 000 акра, включително горите.


Произведения на Антони Гауди, Испания




Антонио Гауди може и да не е роден в Барселона (всъщност е от Реус, на около час и половина път), но неговите сгради поставят града на картата: неземните кули на Саграда Фамилия, цветните мозайки в парка Гюел и импресионистичните цветя в Каса Батло (на снимката).


Баган, Мианмар




Едно от най-разпознаваемите свещени места на земята, Баган, предлага изключителен набор от будистки произведения на изкуството и архитектурата, включително храмове, манастири, фрески и скулптури. Не забравяйте да посетите пагодата Швесандау (един от най-известните от над 2000 запазени древни храмове и светилища), за да се насладите на гледката на залеза.

Национален парк Бвинди Импенетрибъл, Уганда




Едно от най-добрите места в света за разходки с горили, националният парк Бвинди Импенетрибъл, заема 124 квадратни мили в югозападната част на Уганда. Както подсказва името, да се провреш през заплетения подраст и гъстите корони на дърветата в парка не е лесна работа - но ще се почувстваш така, сякаш имаш джунглата почти сама за себе си.



Будапеща (Дунавски брегове), Унгария




Централната част на Будапеща илюстрира големи периоди от унгарската история чрез зашеметяваща архитектура, включваща шедьоври като Парламента (на снимката), Операта, Унгарската академия на науките и Пазарната зала.

Канадски паркове в Скалистите планини, Канада




Канадските паркове на Скалистите планини, състоящи се от националните паркове Банф, Джаспър, Кутенай и Йохо, са както доказателство за живописната красота на страната, така и за нейното екологично значение (тук ще откриете някои важни находища на вкаменелости). На площ от 8 877 кв. мили в региона има планински върхове, ледници, езера, водопади, каньони и варовикови пещери.


Danxia Landform, Китай




Тези раирани, technicolor планини са отговорът на майката природа на Photoshop. Червеният пясъчник и минералните находища се натрупват в китайския геоложки парк Danxia Landform, Земя от дъги, повече от 20 милиона години, причинявайки сюрреалистичния слоест ефект.

Старият град на Дубровник, Хърватия




Независимо дали го познавате като Кралски чертог или просто един от най-красивите градове в света, не може да се отрече привлекателността на Дубровник. Предлагаме да се качите на върха на околните стени, за да вземете града - те се простират напълно около Стария град и можете да извървите цялата им дължина от 1,9 км.


Галапагоски острови, Еквадор




Наистина ли трябва да обясняваме очарованието на Галапагос? Ако можете, поставете си за цел при следващото пътуване да посетите този необичаен край на Еквадор с гигантски костенурки, приличащи на динозаври, които се разхождат из високата трева, и истински синьокраки синигери.


Пирамидите в Гиза, Египет




Има причина туристите да роят пирамидалния комплекс в Гиза в Египет: Великата пирамида е класирана като едно от седемте чудеса на света и датира от 4500 години. Емблематичните паметници са част от пирамидалните полета на Мемфис (първата столица на Древен Египет), които ЮНЕСКО признава за своето политическо и архитектурно значение.


Голям бариерен риф, Австралия




Въпреки че Големият бариерен риф - най-голямото живо същество на Земята - може да се види от космоса, най-добрата гледна точка принадлежи на запалените гмуркачи и водолази, които посещават всяка година. Ако трябва да се появите отново, направете го в Whitsundays - а именно Whitehaven Beach, често считан за един от най-красивите плажове в света.

Ha Long Bay, Виетнам




Заливът Ха Лонг, разположен в североизточната част на Виетнам, е обичан заради сините си води и разпространението на варовикови острови, всички заети от тропически дървета и диви животни. Качете се на лодка, за да изпитате красотата и свързаните с нея митове и истории на обвития в мъгла изумруден басейн за себе си.


Национален парк Игуасу, Аржентина




На границата между Аржентина и Бразилия водопадът Игуасу в субтропичния север се състои от 200 водопада, достигащи височина 200 метра, което го прави едно от най-зашеметяващите места в света, както визуално, така и акустично (тези води са шумни).

Исторически райони на Истанбул, Турция




ЮНЕСКО възхвалява Истанбул за "несравнимия му силует", оформен от гения на византийските и османските архитекти през последните 2000 години. Не пропускайте масивните куполи, цветните мозайки, минаретата и ислямската калиграфия в такива обекти като Синята джамия и Хаджия София (на снимката).


Джайпур Сити, Индия




Столицата на Раджастан, известен още като Розовия град, не е място, където да скриете истинските си цветове. Махараджата в града, Савай Рам Сингх II, нарежда сградите да бъдат боядисани в оранжево-розов цвят през 1876 г. за кралско посещение от принц Алберт и кралица Виктория; Много сгради в стария град на града остават боядисани в този цвят и днес.

Исторически център на Краков, Полша




Изглежда, че всеки европейски град може да се похвали с красив централен площад, но бихме спорили, че Rynek Glówny в Краков се нарежда сред най-добрите. Площадът се определя от кулата на кметството от 15-ти век (която можете и трябва да се изкачите), като замъкът Вавел, включен в списъка на ЮНЕСКО, е само на кратка разходка.



Езерото Накуру, Кения




Езерото Накуру, част от Кенийската езерна система в Голямата рифтова долина, е известно с това, че привлича лъвове, леопарди и рояци хранещи се фламинго. Въпреки че през последните няколко години покачването на нивото на водата е довело до намаляване на броя на розовите птици, защитената зона все още е забележителна поради разнообразието от диви животни, които привлича.

Скално-изсечени църкви в Лалибела, Етиопия




В Северна Етиопия малкият град Лалибела е известен с 11-те си средновековни църкви, издълбани в монолитни скали. Структурите, снабдени с катакомби и церемониални проходи, са очарователни; Къщата на Свети Георги, или Biete Ghiorgis (на снимката), е особено известна със своята кръстовидна форма и мрежа от ровове, която я свързва с другите църкви.


 
Мачу Пикчу, Перу




Макар че сложните каменни руини на Мачу Пикчу са дело на владетелите на инките от 15-и век, а не на майката природа, естествената среда на обекта го прави толкова привлекателен. Разположено на сплескания връх на планината, древното чудо на света се радва на известния фон на Уайна Пикчу, пищни зелени площи и бариера от андски върхове, която въпреки славата на забележителността ви кара да се чувствате сякаш сте се натъкнали на тайна.

Метеора, Гърция




Сякаш все още стоящите манастири от 15-и век не са достатъчно впечатляващи, сградите на Метеора са известни с това, че са разположени на почти недостъпни пясъчникови върхове в Централна Гърция. Смелите пътешественици могат да посетят манастира "Света Троица" - един от шестте манастира, които все още стоят - по 140-степенно стълбище, издълбано в скалата.



Мон Сен Мишел, Франция




Издигащ се от огромни пясъчни коси и мощни приливи, скалистият остров Мон Сен Мишел изглежда като от друг свят, тъй като се намира край северозападното крайбрежие на Франция в Нормандия. На острова се намира малко средновековно селце с криволичещи улички и малки къщички, но перлата в короната несъмнено е абатството Мон Сен Мишел, построено през 708 г. след Христа.

Планината Фуджи, Япония




Планината Фуджи е едно от най-красивите места в Япония. Независимо дали ще я видите в рамка от вишневи цветове през пролетта или покрита със сняг и мъгла през зимата, 12 388-метровата планина ще остави абсолютно впечатляващо впечатление.



Делтата на Окаванго, Ботсвана




Пищната делта на Окаванго - 49-милионна речна делта в северната част на Ботсвана - е като истински рай, където свободно се разхождат гепарди, зебри, биволи и носорози. Посетете го през африканската зима (нашето лято), след дъждовете, когато делтата се наводнява: Тревите в саваната са ниски, а растежът покрай водните пътища привлича множество диви животни.

Петра, Йордания




Тази непостижима 147-метрова фасада, изсечена в планинския склон на Йордания, е още по-забележителна, когато научите, че датира от първи век пр.н.е. Мястото е един от най-богатите и големи археологически обекти в света, като всичко това е разположено в доминиращ пейзаж от червен пясъчник.


 Дворецът Потала, Тибет




Някога дом на Далай Лама, тази извисяваща се структура от 17-и век сега функционира като държавен музей. Огромният дворец има 13 етажа и повече от 1000 стаи, както и вековни светилища. За тези, които са готови да изкачат 12 000 метра височина, основната награда ще бъде неземният Червен дворец на комплекса, изпълнен със стенописи, украсени с бижута ступи и гробници на предишни Далай Лами.

Червеният площад в Москва, Русия



Освен че е свързан с най-важните исторически и политически събития в Русия от XIII в. насам, Червеният площад в Москва предлага зашеметяващ набор от руска православна архитектура. Пример за това са бонбонените куполи на базиликата "Свети Василий", червената тухлена фасада на Държавния исторически музей и високите кули на Кремъл.



Самарканд, Узбекистан




Историческият град Самарканд, основан през VII в. пр.н.е., предлага паметници като джамията Регистан, джамията Биби-Ханум и обсерваторията Улуг-Бег - всички те демонстрират детайлни мозайки и арабска калиграфия, които са определили ислямската архитектура.

Сокотра, Йемен




На близо 350 мили от южния бряг на Йемен, Сокотра притежава едновременно отдалечеността и сюрреализма на някаква странна, далечна планета. Подобните на НЛО дървета с драконова кръв са най-забележителната особеност на острова - предизвикваме ви да ги откриете в приятелския квартален парк.


 Национален парк Тонгариро, Нова Зеландия




Националният парк Тонгариро на Северния остров на Нова Зеландия е обявен от ЮНЕСКО за световно наследство (геоложки и екологичен) и е най-старият национален парк в страната. На територията на парка се намира алпийският преход Тонгариро - 12-километров пешеходен маршрут, който ви отвежда покрай Изумрудените езера на планината Тонгариро, чийто великолепен зелен цвят се дължи на разтворените вулканични минерали във водата.

Национален парк Йосемити, Съединени щати




Този широко посещаван национален парк в планината Сиера Невада в Калифорния съдържа алпийски ливади, пет от най-високите водопади в света, гигантски секвои и впечатляващата, дълбока половин миля долина Йосемити. Цялата тази красота не се е появила за една нощ - ЮНЕСКО посочва ледниковата ерозия в продължение на милиони години като причина за създаването на впечатляващия парк, който виждате днес.


Източник:cntraveler.com


Снимки:Getty


 


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Във Фейсбук:


 

- Здравейте група! Пия билката шафран, но не знам за какво помага


 

Коментар:


 

- И аз пия ракия - без да знам за какво помага...от 36 години, най-редовно без да пропускам вечер...

към хороскоп хороскоп

близнаци