Свързани новини

30.06.2010 13:46

Марио Николов получи 12 г.затвор

Видян 2026 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Софийски градски съд призна Марио Николов за виновен.


Осъди го на 12 години лишаване от свобода. Неговата съпруга получи пет години затвор. Марияна Николова бе призната за виновна като член на организираната група, присъдата за което е 3 години, и за документно престъпление, за което ще лежи в затвора 5 години. Съдът постанови и конфискация на половината от имуществото на всеки от двамата.
Моля да не позволявате друг вместо вас да пише присъдата по това дело. Това каза Марио Николов в последните си думи пред съда преди седмица.Марио Николов, който помоли за пълна оправдателна присъда, поиска от съдията, да не позволява друг да решава вместо него, а той само да подписва присъдата. В последната си дума преди произнасянето на присъдата той заяви, че в продължение на 3,5 г. по съдебния казус "Марио Николов“ се изказват "знайни, незнайни, премиери, политици, политолози и журналисти и др". Според него единственото общо между тях е това, че нито един от тях не е прочел и ред от делото. След като излезе от съдебната зала, той заяви, че искрено се надява да бъде оправдан, но обществено-политическия натиск е твърде голям за да се случи това, в този момент. Той обясни, че за него "нещата са горе-долу изяснени“. Николов обвини журналистите, че не са прочели и ред от делото и са кредитирали мнението на прокурора". Пропусна обаче да отбележи как в началото по време на досъдебното производство ги канеше я в някоя от залите на хотел "София" или в пресклуба на БТА на сокове. На 22 юни тази година приключиха пледоариите по делото, а ден след това Марио Николов, съпругата му Мариана и другите 7 подсъдими имаха право на последна дума пред съда. В продължение на два дни всички над 20 адвокати пледираха невинни и за деветимата подсъдими за източване на 14 млн. лева по програма предприсъединителната програма САПАРД. Преди това пък прокуратурата поиска 17 години затвор за бизнесмена Марио Николов, 14 години за съпругата му Мариана и по 12 години за всички останали. В процеса на производството беше свалено обвинението към Людмил Стойков, но обвинението ще обжалва, след като получи мотивите на съда.
Първи за скандалните злоупотреби с европари съобщиха разследващите от ОЛАФ, които визираха в доклада си групата "Стойков–Николов". Подсъдими по делото са Иван Иванов, Марио Николов и съпругата му Марияна, Радмил Петров, Петя Хаджииванова, Анна Шаркова, Григор Главев, Валентин Ангелов и Лазарина Георгиева. Според прокуратурата чрез документни измами и злоупотреби са присвоили средства по САПАРД. Според обвинението в периода 2002 - 2005 година като организирана престъпна група чрез използване на множество документи с невярно съдържание и без правно основание те са получили субсидии за около 7.5 млн. евро. В края на февруари 2007 г. бяха задържани Людмил Стойков, Мариана и Марио Николови и Иван Иванов за източването на 7,5 млн. евро. По случая имаше задържани двама души в Германия и двама в Швейцария, които за кратко време след това получиха своите присъди.
Делото бе спряно през юни 2009 година заради участие на един от подсъдимите в парламентарните избори, но през септември 2009 г. беше възобновено. Делото беше споменавано винаги в мониторинговите доклади на ЕК, визиращи правосъдие и вътрешен ред. И Стойков и Николов са били сред спонсорите на Георги Първанов в президентската му кампания за втори мандат.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Бате Гошо:

 

- Какво е секс прaвилото за есента?

- Пaртньорът с хремa е винаги отдолу!!!

 

към хороскоп хороскоп

водолей