Свързани новини

02.04.2009 15:22

Изскачат нови 17 млн. лева измами от "мрежите" на Марио Николов

Видян 2529 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Данъчни злоупотреби за още 17 милиона лева са установили прокурорските експертизи около разследването на т.нар. "мрежи от фирми" около бизнесмена Марио Николов. Така общата стойност на нарушенията достига поне 50 милиона лева, съобщава Медиапул, цитирани от БГНЕС.


На 11 март наблюдаващият прокурор по делото Пламен Панайотов официално обяви, че Николов вероятно е замесен в схема за източване на ДДС през мрежа от 21 фирми и вероятно ще бъде повдигнато обвинение за данъчни престъпления. Собственикът на "Палмигруп" АД, който е спонсор на БСП, е подсъдим по дело за източване на 7.5 млн. евро от програма САПАРД. За престъплението сигнализира Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) през 2007 г., а замесените в схемата чужди граждани вече бяха осъдени в Германия. Миналата година ръководителят на ОЛАФ посочи в специално писмо до българските власти, че става дума за мрежа от фирми, замесени в крупни измами и че бизнесменът Марио Николов и бившият му съдружник Людмил Стойков трябва да бъдат разследвани като престъпна група, което обаче в България не се случва, защото има политически чадър.
Така през март 2009 г. българското разследване стигна и до разкрития за данъчни измами. Първоначално обявената сума бе 40 милиона лева, източени от държавния бюджет през многократна препродажба на стара поточна линия за обработка на месо. В началото на април уточнената сума е 32 милиона лева. Разследващите са разкрили втора следа за източване на данъци през същата схема, която касае многократни апорти на една и съща сграда. Първоначалният й собственик е фирма "Маноли импекс". Установената на този етап щета за фиска е в размер на 17 милиона лева. Прокуратурата разследва фирмите и за многократна продажба на дългове (цесия, бел.ред.) между дружествата в мрежата, която също има за цел данъчни измами за няколко милиона лева. Основната линия на разследването за данъчни измами обаче си остава препродажбата на поточните линии. Те са открити в складовете на месокомбинат "Родопа - Шумен" при данъчна ревизия на пловдивските данъчни служби през 2007 г., но проверките установяват, че без да са напускали страната, машините са изминали по документи значителен път по света. "Странстванията" на съоръженията и фиктивното теглене на ДДС по пътя са потвърдени и от НАП-София, както и счетоводни експертизи, поискани от държавното обвинение.
Всичко започва в 1990-та година, когато все още държавното дружество "Родопа" поръчва от САЩ поточните линии. Те пристигат в България години по-късно, когато дружеството вече е приватизирано. Цената им в началото е малко над 100 000 долара. Частните собственици обаче ги преоценяват на 40 милиона лева и на тази стойност ги "продават" на друга фирма, след което съответно получават от държавата ДДС в размер на 8 милиона лева. Въпреки "продажбата", машините си остават в складовете на "Родопа" все още опаковани и все така неизползвани. При приватизацията на месопреработвателните предприятия от системата на "Родопа" братята Марио и Петър Николови стават собственици на шуменската "Родопа". Проверките около "мрежата" от свързани фирми е установила как една от тях е платила 15 милиона лева за софтуер за гушене на патици от американска фирма. Той е препродаван няколко пъти и отново са възстановявани средства от ДДС. Дискът обаче се оказва празен, а фирмата несъществуваща.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

лъв

Днес ще ви се иска да сте особено красиви и привлекателни


Днес ще ви се иска да сте особено красиви и