международната рейтингова агенция Moody's заяви, че целта на Германия да намали зависимостта си от руски газ до 10% до 2024 г. ще бъде трудна.

Свързани новини

15.07.2022 11:00

Италия намалява зависимостта си от руския газ: Bloomberg

Видян 1321 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Италия е изпреварила Германия по отношение на намаляването на вноса на руски газ, съобщи Bloomberg.

Според изданието, което се позовава на ежедневните данни за транспорта от италианската компания за енергийна инфраструктура SNAM, делът на Русия във вноса на газ в Италия е спаднал от 40% на 25% през последните шест месеца.

За сравнение, Германия, най-голямата европейска икономика, все още зависи от руския газ за около 35% от вноса си, се посочва в доклада.


Междувременно международната рейтингова агенция Moody's заяви, че целта на Германия да намали зависимостта си от руски газ до 10% до 2024 г. ще бъде трудна.

"Въпреки че Германия вече постепенно намали зависимостта си от руския внос от 60% през 2020 г. на 35% до средата на април, постигането на целта от 10% означава да се заменят около 42 милиарда кубически метра, което няма да е лесно", се казва в изявлението.

Агенцията също така предупреди, че спирането на руския газ ще отслаби значително растежа и фискалните показатели в Германия и Италия. Moody's посочва отрицателни икономически последици, които ще увеличат дълговата тежест на двете страни.След началото на руската военна офанзива в Украйна през февруари италианските власти взеха стратегическо решение да намерят алтернативни източници на гориво, заяви италианският министър-председател Марио Драги пред репортери на 12 юли.

"Италия не може да бъде в ситуация на геополитическа зависимост. Това е неприемливо. Действахме бързо", каза Драги.


 За да диверсифицират доставките, правителството и държавната компания Eni се споразумяха да увеличат вноса от африкански страни. По данни на SNAM Италия в момента внася два пъти повече газ от Алжир, отколкото от Русия.

Освен това SNAM неотдавна закупи две плаващи инсталации за съхранение и регазификация, за да увеличи капацитета си за втечнен природен газ (LNG). В същото време газохранилищата в Италия са запълнени на около 60%, отбелязва Bloomberg.

От миналата година насам Европа е в плен на енергийна криза, но ситуацията наскоро се изостри от санкциите на ЕС срещу Русия. Блокът прие план, наречен REPowerEU, който има за цел да намали общата енергийна зависимост на Европа от Русия. В рамките на плана Брюксел цели да запълни газовите хранилища поне на 80% до началото на ноември, за да се подготви за следващия отоплителен сезон.


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

телец

Днес може да се сблъскате с предизвикателства

Днес може да се сблъскате с предизвикателства, които