След 17-часово заседание, започнало вчера и приключило рано тази сутрин, комисията по правни въпроси в Народното събрание одобри на второ четене предложения за промени в Изборния кодекс.

Свързани новини

17.11.2022 09:52

Хартиената бюлетина се връща, но Борисов е готов да даде заден

Видян 2339 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

След рекордното 18-часово заседание, започнало в сряда и приключило в четвъртък, комисията по правни въпроси в НС одобри на второ четене промените в Изборния кодекс. Мнозинството в лицето на БСП, ГЕРБ и ДПС прокараха хибридната форма на гласуване с машина и с хартиена бюлетина.


Освен това депутатите премахнаха електронното дистанционно гласуване и заличиха район Чужбина. Те увеличиха членовете на ЦИК, но закриха Обществения съвет към Комисията, за което от ГЕРБ по-късно дадоха заден.


“За” промените гласуваха всички 12 представители на т.нар. коалиция "хартиена бюлетина" - ГЕРБ, БСП и ДПС, а “против” бяха 11-е депутати от Продължаваме промяната (ПП), Демократична България (ДБ), Възраждане и Български възход (ДБ). Напомняме, че изначалните поправки бяха внесени от Левицата и още на първо четене бяха подкрепени от партията на Бойко Борисов и Сараите.


След това обаче лидерът на ГЕРБ призова депутатите си да преосмислят позицията си по част от промените в ИК, което значи, че всичко ще се реши в пленарната зала. 


Броят на необходимите заявления за откриване на секции зад граница беше увеличен от 40 на 100. Закрит беше Общественият съвет към ЦИК. Членовете на самата Комисия пък бяха увеличени на 25. По-късно обаче герберите отстъпиха от предложението си за премахване на органа.


“Заявявам пълна готовност да оттеглим своето предложение и Общественият съвет към ЦИК да бъде възстановен, дори разширен”, заяви пред журналисти в НС шефът на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова.


В секциите с над 300 избиратели гражданите ще могат да избират дали да гласуват с машина или с хартиена бюлетина. В тази смесена форма се проведоха изборите на 4 април м.г. като задължението на комисите да събират ръчно резултата от двата вида вот доведе до множество грешки в протоколите. След поправките в закона, изборите през юли и ноември 2021 г., както и октомври т.г. се проведоха изцяло с машинен вот.


Депутатите решиха още секционните комисии да не предават на РИК записващите технически устройства от машинното гласуване, а разписката от машината, която досега служеше за контролни цели, сега ще се счита за бюлетина от машинно гласуване. Така сумирането на резултатите няма да се определя от машините, а от членовете на секционните комисии, които ще преброяват бюлетините.


Бившият министър на правосъдието Надежда Йорданова от ДБ заяви, че по този начин машинният вот се обезсмисля, тъй като превръща машините в принтери. "Ще имаме хартиени бюлетини отпечатани в печатница и такива отпечатани от машина. Накрая все ще броим хартиени бюлетини", добави и Милен Матеев от ПП.


Сред приетите предложения е и създаването на звено за управление на машинното гласуване към ЦИК. То беше гласувано още на първо четене по предложение на ДБ, но ГЕРБ внесоха корекция преди второто, в която бяха заличени думите "електронно гласуване".


Депутатите влязоха в спор и дали видеонаблюдението трябва да става в реално време, или да има запис, който евентуално да служи като доказателство при бъдещ съдебен или друг процес. ГЕРБ държат на реално време, а броенето на бюлетината от машината и хартиената да става пред камерите.


Часове след това Борисов направи включване във Фейсбук и обяви, че неговата ПГ може да се откаже от подкрепата си за връщането на хартиените бюлетини и да подкрепи връщането на район Чужбина.
"Ние зор от това нямаме. Ние искаме справедливост, честност. Упрекът ми и молбата ми е да не бързате. Нищо не налага такъв драматизъм. Общественият съвет към ЦИК - нещо, което ние сме създали, не трябва да бъде закрит. Удвоете го. Предлагам да говорите с колегите. Нямаме повод да се вкарваме в тема, за да ни говорят за хартиена коалиция. Дрън-дрън. Говорете с колегите от ДБ. Те имат разумни предложения. ПП-тата ми е ясно какво целят”, каза Борисов.



Егор Глазунов


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 зов за завръщане 17.11.2022 17:25

    Машините пречат на талибаните да гласуват с пръчици и конци и да снимат бюлетината, затова да се върнем към тоталните фалшификации. Мислете на следващите избори дали да гласувате за тези три кенефни партии.

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Кирил Петков спасил Бойко Борисов. За благодарност Бойко извадил спестовна книжка и му я дал.


 

- Но аз не мога да тегля от нея!


 

- Нищо, ще внасяш!

към хороскоп хороскоп

скорпион