Парламентарният ден започна със скандал

Свързани новини

02.11.2022 17:37

БСП, ГЕРБ и ДПС в "коалиция хартиена бюлетина"

Видян 2256 пъти | Коментари 3
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Със скандал започна редовното заседание на НС, а причината са промените в Изборния кодекс (ИК). Депутатите се скараха дали изобщо трябва да обсъждат темата тази седмица, но в крайна сметка се заформи мнозинство на статуквото: БСП, ГЕРБ и ДПС, което даде ход на темата.


Трите партии се обединиха около идеята на Левицата за връщане на хартиената бюлетина, заедно с още 2 промени в кодекса. Поправките отиват на първо четене в пленарната зала в петък, като това ще стане първият законопроект, който ще разгледа 48-о НС. Включването им в програмата на депутатите стана още преди ресорната правна комисия да разгледа трите проекта, което е абсурдно.


Напомняме, че още от края на м.г. соцлидерът Корнелия Нинова настоява “да се преосмисли машинното гласуване”. От БСП вече внесоха същия законопроект за връщане на хартията в 47-о НС. Нинова редовно оправдава новите и все по-дълбоки изборни дъна на партията именно с машините, с което обижда избирателите си - явно има предвид, че те са технически неграмотни. Затова по-рано Нинова вече предложи въвеждането на смесен вот – 50 на 50 на машина и с бюлетина, за да може „всеки гражданин да има право на избор“.


Истинската причина обаче се крие в чисто финансови интереси в БСП, а именно около червения депутат и вечният водач на партията в Бургас Петър Кънев, който въпреки закона редовно получава милионни поръчки за печат на бюлетини чрез семейната си фирма Демакс. Въпросната компания взема милиони за всеки вот от 2015 г. насам без значение кой управлява и каква е формата на гласуване. Така например, въпреки в края на м.г. въпреки че само 1% от секциите в България гласуваха с хартия, държавата напечата 7 408 500 бюлетини +10% горница за реалните 5,5 млн. избиратели по данните от последното преброяване на НСИ миналата есен. 52,7% от тях прави фирмата на Кънев срещу близо 7 млн. лв.


Сега бившият шеф на правната комисия в 47-о НС Милен Матеев от Продължаваме промяната (ПП) поиска точката за кодекса да отпадне от дневния ред на парламента. Той подчерта, че няма време да се проведе обществен дебат и прокарването на промените още сега е недопустимо. Йордан Цонев от ДПС му отговори, че няма доверие в този начин на гласуване с машини и заради това въпросът трябва да бъде обсъден. Той добави, че не е нужно обществено обсъждане на промените и се аргументира със събраната от Недялко Недялков, Станислав Недков (Стъки) и Николай Бареков подписка за връщането на бюлетината.


От Демократична България (ДБ) посочиха, че хартиения вот е предпоставка за манипулирането на изборните резултати. От формацията настояха за отпадане на точката, но опитът бе неуспешен. Предложението бе отхвърлено със 123 гласа "против" (ГЕРБ-СДС, ДПС и БСП), 106 "за" (ПП, Възраждане, ДБ и Български възход (БВ) и 1 "въздържал се" от БСП. От своя страна Матеев определи застъпниците на законопроекта, като "коалиция хартиена бюлетина".


В предишния парламент социалистите, ГЕРБ и ДПС нямаха мнозинство и не успяха да върнат хартията, но сега разполагат с нужните 128 гласа.


Пламен Валентинов


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 003 Anonimen 02.11.2022 23:04

    по селата хората не гласуват машинно, защото се притесняват да не сбъркат, какво пречи да има хартиени бюлетини, познавам много иначе добри лекари, които не работят с компютри, не могат, не знаят и наемат сестри

  • 002 Anonimen 02.11.2022 21:54

    Ами, каквото искат българите, получават го!

  • 001 до там ни докараха 02.11.2022 13:00

    Защо не след като имаме евроатлантическа коалиция, въпреки че българите сме християни....ама то в българското НС отдавна народните представители не са българи, а откровено алчни чуждопоклонници и за това няма никакво доверие, защо ли изобщо получават и такива високи и многократно годишно актуализирани възнаграждения...? Я да не получават нищо та да видим колко от тях ще останат в залата като едни достойни и родолюбиви слуги на народа

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата

към хороскоп хороскоп

стрелец

Днес искате светът да ви обръща внимание

Днес искате светът да ви обръща внимание, да ви