Все още няма изявление по случая на българската Комисия за финансов надзор. В средата на февруари тя поиска независима проверка за случващото се в Румъния от европейския застрахователен регулатор EIOPA.

Свързани новини

17.03.2023 13:27

Фалира Евроинс - Румъния заради €400 М дупка, ще оцелее ли с ЕРП-то си у нас, ексЧЕЗ?

Видян 3021 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Румънският финансов надзор отне лиценза на българската застрахователна компания Евроинс Румъния, както 19 минути отдавна прогнозира, и обяви несъстоятелността на компанията, става ясно от съобщение на ASF. Като писахме става дума за дупка от 400 млн.евро и въпросът е дали ще оцелее българското дружество от холдинга? Все пак той държи и най-голямото електроразпределение у нас - това, което беше ЧЕЗ. Близки до Еврохолд пожелателно коментираха: "Вероятно".


Все още няма изявление по случая на българската Комисия за финансов надзор. В средата на февруари тя поиска независима проверка за случващото се в Румъния от европейския застрахователен регулатор EIOPA.


Еврохолд, който вече 10 години има проблеми с нарушаване на правилата на пазара при комшиите, за което веднъж временно е спирана търговията му с Гражданска отговорност, а после му е наложено спешно събиране на 90 000 000 евро капитал, за да гарантира продължаване на бизнеса в Румъния, този път беше отстранен поради системните си нарушения и опитът да прави грешните неща по грешен начин всеки път, правейки се, че не разбира за какво иде реч. Иначе е с пазарен дял от 31% през застрахователя си Евроинс Румъния за ГО. В последно време дружеството стана обект на проверки от румънския финансов надзор и от местната прокуратура.


Собственикът Еврохолд нарича това „враждебно превземане”, но истината изглежда е проста: недостиг на средства. Последното движение на групата беше да презастрахова риска на Евроинс Румъния, но при себе си. Както 19 минути тогава прогнозира, тази работа няма как да мине. И тя, естествено, не мина.


В последните години в Румъния се стигна до отнемането на лиценза и последвалия банкрут на най-големия застраховател в страната – City Insurance, през 2021 г. и 2022 г., а няколко години по-рано фалираха други два застрахователя в Румъния – Astra и Carpatica.


Още тогава Христов предупреди, че случаят може да се отрази на цялата българска икономика, защото става дума "за" няколко процента от БВП. Неясно как това се връзва с другите му думи, че казусът в Румъния нямал нищо общо със стабилността на неговите дружества в България, сред които е и ЕРП-то на София и Електрохолд. Прави впечатление, че откакто холдингът има финансови проблеми в Румъния, сметките на битовите му абонати в България рязко скочиха, без да е увеличавана цената на тока за тях.


На въпрос на БНТ възможно ли е при фалит на Евроинс в Румъния да фалира и Еврохолд, Христов отговори: "Не. Ние сме предприели всякакви мерки в момента, ако се стигне до такова лошо развитие, правим опит да ограничим щетите само до Румъния".


В България обаче е възможна "малка криза в енергетиката", каза тогава шефът на Еврохолд. Христов разясни, че част от овърдрафт кредитите се ползват за купуване на ток и ако някое от дружествата има проблем, тези заеми могат бъдат предсрочно изискуеми или спрени. Христов каза, че "едва ли би се стигнало до това да няма ток", но подчерта, че са единственото електроразпределително дружество, което не иска плащания от своите бизнес клиенти на всеки три дни. Това би се нарушило при негативно развитие на ситуацията.


В изблик на крайна наглост, Христов заяви, че „след Евроинс, Румъния трябва да бъде отвързана от България за Шенген”. Освен невиждано неадекватна самооценка и собственическо чувство към цялата българска държава, този човек явно не разбира, че всяка следваща негова публична изява допълнително руинира бизнеса, който ръководи, тъй като не подсказва особена адекватност, а този бизнес ни е важен единствено и само заради ЕРП-то и за нищо друго.



Илиян Костадинов




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

 

 

към хороскоп хороскоп

дева

Денят е подходящ да се фокусиране върху детайлите

Денят е подходящ да се фокусиране върху детайлите.