Европейският надзор ще гледа проблема с Евроинс/Еврохолд: бг енергиен монополист  - това, което беше ЧЕЗ, а също водещ застраховател у нас и в Румъния, съобщи представител на Комисията за финансов надзор.

Свързани новини

20.02.2023 16:14

Ще плащаме ли от сметките за ток €400М дупка в Евроинс?

Видян 7783 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Европейският надзор ще гледа проблема с Евроинс/Еврохолд: бг енергиен монополист  - това, което беше ЧЕЗ, а също водещ застраховател у нас и в Румъния, съобщи представител на Комисията за финансов надзор. Преди това ще има среща на двата контролни органа - нашия и румънския, по проблемите на застрахователя, който за пореден път след отнемането на разрешително, глобите и искането за вдигане на капитала си в северната ни съседка - все заради Гражданската отговорност, отново е на ръба, като според Капитал става въпрос за дупка от 400 млн.евро: заплаха за съществуването му, както я определя авторитетната бизнес-медия.


 Холдингът се опитва да изпревари удара с истеричен пиар, но сам признава трудната ситуация с официално съобщение, в което посочва гузен – негонен, че е презастраховал своя риск при ... себе си. А, освен това, че му е помогнало родното Министерство на финансите, т.е. хазната.


Целият въпрос е дали в холдинга парите текат предимно от нашите сметки за ток и с тях ли ще покриваме/гарантираме „дупката” в застрахователните му подразделения?


Всички без друго вече усещаме, че без да има официално увеличение на цените на електричеството за домакинствата от КЕВР, сметките ни скочиха двойно и повече през последните месеци, независимо, че зима няма, а котировките на всички енергоизточници падат стремглаво!


"Евроинс е изправена пред конкретна, може би екзистенциална, заплаха - надзорен доклад на румънския регулатор, където фигурират стряскащи числа, които кумулативно водят до сума над 400 млн. евро, които трябва да се набавят. Доколкото целите активи на Евроинс Румъния са сходна величина, тя изглежда трудно разбираема.


Голяма част от проблема при Евроинс Румъния по неофициална информация на Капитал се дължи на предписанието на регулатора да смени презастрахователя по част от портфейла си, тъй като го счита за неприемлив за балансите й както по местното законодателство, така и по Solvency II. Компанията се е съгласила, въпреки че според нея договорът отговаря на стандартите и се приема от други регулатори, което само по-себе си носи 15 млн. евро загуби от неустойки.


Вследствие на смяната обаче части от полиците останали с по-рискови параметри и на база на това и на екстраполации докладът на ASF е констатирал нужда от по-високи провизии, особено за малко вероятни екстремни събития (binary events). Има и предложения за съществени корекции в провизиите и плащанията по презастраховането, както и други по-малки забележки. Така регулаторът открива съществени проблеми с платежоспособността...


Докладът е предварителен и Евроинс би могла да оспори констатациите, макар че точно в момента едва ли комуникацията с ASF ще е особено плодотворна. Другото, което застрахователят опитва, е да ескалира казуса в България и в Европа. За разлика от предходни години, когато компанията също е



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

към хороскоп хороскоп