Свързани новини

08.03.2021 18:00

80% от глобите у нас са незаконни: за маски м.г

Видян 4369 пъти | Коментари 2
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

За 1 година от началото на пандемията у нас са наложени десетки хиляди парични санкции и стотици присъди за неспазване на мерките срещу коронавируса, предава bTV. Почти всички те са условни. Извършени са над половин милион проверки по адреси дали се спазва карантината. От миналия  март до момента са образувани над 3500 досъдебни производства.


Според данни на МВР м.г. от 29 267 глоби изобщо за всякакви административни провинения – 23 364 са за неносене на маски, което прави 80%. Същевременно вече има правен  прецедент, който поставя под съмнение законността на всички тези санкции и присъди.


 Русенският Районен съд постанови решение, с което отменя глоба в размер на 300 лв., която е наложена от служители на МВР на гражданин, че е бил на публично място без да носи защитна маска, в нарушение на издадената заповед на министъра на здравеопазването, пише Право и здраве.


Важното тук е, че изложените от съда аргументи за отмяна имат отношение не само към този конкретен случай, но и към всички други подобни случаи на налагане на глоба на лице, което не носи маска.


Съдия Ралица Русева посочва, че в Закона за здравето има правна норма (чл. 209а), която предвижда налагане на санкция, но същата не определя вида на нарушенията, подлежащи на санкциониране, а препраща към заповеди на министъра на здравеопазването. Законът за административните нарушения и наказания (ЗАНН), обаче не допуска налагане на санкции, ако видът на нарушението не е определен със закон или подзаконов нормативен акт. Тъй като заповедите на здравния министър не са, то и налаганите на санкции е

 
 


Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 002 беззаконие 08.03.2021 22:28

    Управляват ни алчни неграмотни калинки, чиито действия унищожиха всякаква законност и държавност. Всякаква плява влиза във властта и за отрицателно време стават милионери, а българите стават все по-бедни и все по-малко

  • 001 Anonimen 08.03.2021 16:00

    глаДният комисионер Иванов може да си тресне три един след друг в слепоочието, защото и без това е безочлив. Наскоро съд в Русе отмени такава глоба, а и в правото съществува принцип, че заповед или разпореждане не може да противоречи на закон. този гъз разпран тръгнал да ръси простотията си, че били наложили глоби. Боклуци и помияри!

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Съвет към мъжете:
- Ако попаднете на остров, населен само с жени и поискат да ви убият - поискайте си едно предсмъртно желание. Да ви убие най-грозната. Така ще доживеете до дълбоки старини.

 

 

към хороскоп хороскоп

стрелец