Свързани новини

01.03.2021 20:12

Глобите за неносене на маска са незаконни: Съдът

Видян 13698 пъти | Коментари 0
Гласували 3 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Русенският Районен съд постанови решение, с което отменя наложена глоба в размер на 300 лева. Глобата е наложена от служители на МВР на гражданин, че е бил на публично място без да носи защитна маска, в нарушение на издадената заповед на министъра на здравеопазването, съобщава сайтът Право и здраве.


Изложените от съда аргументи за отмяна имат отношение не само към този конкретен случай, но и към всички други подобни случаи на налагане на глоба на лице, което не носи маска.


Съдия Ралица Русева посочва, че в Закона за здравето има правна норма (чл. 209а), която предвижда налагане на санкция, но същата не определя вида на нарушенията, подлежащи на санкциониране, а препраща към заповеди на министъра на здравеопазването. Законът за административните нарушения и наказания (ЗАНН), обаче не допуска налагане на санкции, ако видът на нарушението не е определен със закон или подзаконов нормативен акт. Тъй като заповедите на здравния министър не са такива, то и налаганите на санкции е в нарушение на Закона.


Съдът осъжда Русенската дирекция на МВР да заплати на глобения и съдебните разноски в размер на 300 лева.


Решението не е окончателно и подлежи на обжалване пред Русенския административен съд. Формалната логика на това решение обаче е толкова ясна, че сигурно ще бъде потвърдена и от горната инстанция, ако МВР обжалва.


Така, ако законът за здравето не бъде променен, налагането на глоби за неносенето на маски става безсмислено, защото същите ще бъдат отменени в последствие от съда, а МВР само ще плаща съдебни разноски. Промяна в закона, обаче не може да бъде направена, защото Народното събрание ще се саморазпусне в следващите дни, а следващото може да не се конститурира в обозримо бъдеще.


Изложените от съда аргументи имат отношение не само към носенето на маски, но и към всички други санкции, налагани за неизпълнение на заповеди на здравния министър, издадени по силата на извънредната епидемична обстановка.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Не ща да ставам патриарх: Николай Пловдивски

Не ща да ставам патриарх: Николай Пловдивски

Пловдивският митрополит Николай обяви: ...

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 24 март 21:00ч.

Добрият лъжец

Режисьор: Бил Кондън
В ролите: Иън Маккелън, Хелън Мирън, Йоханес Хаукур Йоханесон, Ръсел Тови, Джим Картър, Фил Дънстър, Александър Йованович и др.

виц на деня

- Каква е разликата между мъжа и микровълновата печка?

  Никаква, след 30 секунди всичко е готово.

                 

към хороскоп хороскоп

лъв