Свързани новини

30.12.2020 09:30

Менте-маските купени от България стигнаха и до Германия с фалшиви сертификати

Видян 5223 пъти | Коментари 1
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Некачествени китайски респиратори от производителя Ryzur са раздадени на учителите в провинция Баден-Вюртемберг, пише Шпигел. Според проучване на авторитетното немско издание тези маски са с фалшиви сертификати от лабораторията DEKRA и трябва веднага да бъдат изтеглени от употреба. Немските власти обаче не знаели за тази измама, предаде bivol.bg.


В България един милион бройки от същите маски бяха закупени от правителството с европейски средства през месец май. Тогава Биволъ разкри, че тези маски са с най-ниската оценка за филтрация от референтна американска лаборатория. Маските на Ryzur се представят най-зле сред 92 изследвани модела /виж тук/. Максималната ефективност на филтъра на тази маска е едва 33,9%! Това е скандално ниско спрямо заявените 95% за този клас респиратори. На практика тази маска не предпазва изобщо от вдишване на коронавируса.  Пълният доклад от проучването може да бъде видян тук.


Същите маски-менте са стигнали до немските учители тази есен и на тях се вижда печат за тест от авторитетната лаборатория DEKRA. Директорът на DEKRA Йорг-Тим Килиш обаче е заявил, че тези маски не са тествани от неговата лаборатория и “не трябва да се раздават при никакви обстоятелства”.


    “Раздадените вече маски трябва да бъдат изтеглени веднага” – казва Килиш.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 30.12.2020 11:51

    Кой ще потърси съдебна отговорност на правителството, което е закупило некачествени маски за милиони и по този начин вместо да помогне е навредило на носещите и допринесло за разпространение на К-19?! Колко са откраднати от тази престъпна далавера?!

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Кирил Петков спасил Бойко Борисов. За благодарност Бойко извадил спестовна книжка и му я дал.


 

- Но аз не мога да тегля от нея!


 

- Нищо, ще внасяш!

към хороскоп хороскоп

риби