Да, има компании, които получават държавна помощ заради скъпия ток и които реализират свръхпечалби или не плащат данъци в България”, заяви служебният енергиен министър Росен Христов.

Свързани новини

12.12.2022 13:48

80 М лв. токов удар от държавата за Лукойл, рафинерията може да работи и с неруски петрол

Видян 14304 пъти | Коментари 0
Гласували 3 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

„Да, има компании, които получават държавна помощ заради скъпия ток и които реализират свръхпечалби или не плащат данъци в България”, заяви служебният енергиен министър Росен Христов. Така той отговори на въпрос вярно ли е, че компанията Лукойл е получила 80 000 000 лв. държавни субсидии заради високата цена на тока, който му беше зададен в сутрешния блок на bTV.


На този фон напомняме великото постижение на кабинета Петков – Нинова, който успя да прибере около 5 млн. данък печалба от руския гигант, директно контролиран от Путин. В същото време правителствота на Промяната му осигури комфорт да изкарва по 200 млн. евро свръхпечалба на месец от горницата при продажбите на горива, декларирайки руския нефт Уралс като скъп и качествен петрол сорт Брент.


Забавното е, че това ставаше в същото време, по което компанията разправя публично, че няма как да преработва неруски петрол. Но с подкрепата на вицетата Василев – с неговите доказани и в парламента тайни срещи с Лукойл, и Нинова с нейния съпруг – дългогодишен служител на ръководен пост в структурите на гиганта, номерът минаваше.


Василев, вече като депутат, не гласува въоръжаване на Украйна за войната с Русия – буквално в петък, 9 декември, против беше купуване на нови самолети за бг армията. Докато в същото време играе евроатлантик.


Министър Христов не посочи директно името на Лукойл, но се разбра кого има предвид. Той изрично подчерта, че има и други компании със свърхпречалби, вземащи държавна помощ за ток, без да изброява имена.


Същевременно служебният министър на енергетиката каза, че не е проблем и не трябват многомилионни инвестиции за рафинерията в Бургас да превключи от руски петрол на друг вид петрол.
Това обаче не кореспондира съвсем със становище на Лукойл Нефтохим пред Actualno.com.


Според Христов проблемът сега е в честотата на доставките - в момента рафинерията си осигурява суровина от Русия на всеки 3 дни, а по алтернативни маршрути (т.е. неруски петрол) доставката ще идва за 30-40 дни.


Министърът коментира, че решението с осигуряването на доставките за дълъг период от време е построяване на петролопровод между Бургас и Александруполис.


Припомняме, че този проект беше започнал да се изпълнява през 2008-2009 г. Той обаче бе провален и беше "окончателно погребан" през 2013 година.



 Илиян Костадинов


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

скорпион