Свързани новини

11.02.2021 09:28

12% срив на потреблението и то през декември: НСИ

Видян 2302 пъти | Коментари 2
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Националният статистически институт, който досега оценяваше спада в Брутния вътрешен продукт на около 3%, при 5% по анализ на Българската народна банка, като обясняваше разликата с някакъв ръст на потреблението, изненада с числа, които говорят точно за обратното. Статистиката най-накрая се връща в реалността. Има истински срив точно в потреблението и то точно в най-обемния за търговията от всякакъв вид месец декември. Информацията е полезна и за онези, които омаловажават ролята на моловете и тяхното отваряне и затваряне. Както ще установят, дори официалната статистика вижда над 60% срив в потреблението на дрехи и обувки и то през декември, когато се вземат коледни и новогодишни подаръци. Спадът на тази търговия значи рекорден спад и на шивашката индустрия – една от двете все още мърдащи у нас, заедно с производството на авточасти. Но също на транспорта и логистиката и на още и още браншове, които са пряко свързани с този бизнес – един от най-големите у нас.
На пръв поглед, тъй като това е и един от трите най-важни експортни отрасъла и също като другите два е в тежка криза – пазарът на коли в цяла Европа бележи спадове между 25 и 50%, т.е. не се търсят и части за тях, а туризмът ни, както личи по данните е сринат над две – трети по обем и оборот, обнадеждаващо звучат данните за някакъв малък спад на износа. Първо е добре да се изчакат корекциите, защото той изглежда напомпан на фона на цялата картина, а в числата не може да липсва логика, каквато и стъкмистика да им се прави, и второ – вероятно става въпрос за стокажи – изостанали складови наличности.
Ето и професионалния коментар на известния икономист и близък до властта анализатор Лъчезар Богданов, който обикновено доста оптимистично наблюдава и прогнозира развитието на икономиката в нашата страна:


"Ударна доза икономически данни за декември:
- Износът на стоки през 2020 г. спада с 6.9% спрямо 2019 г., а вносът - с 9.6%;
- Само за декември износът нараства на годишна основа с 5.6%
- През декември индустриалното производство е с 3.3% по-ниско от нивото през декември 2019 г.;
- Индексът на строителната продукция през декември е 7.1% под нивото от същия месец на 2019 г.;
- Оборотът в търговията на дребно през декември е с 12% по-нисък от отчетения през същия месец на 2019 г.; затварянето на моловете се вижда най-ясно при спада с над 60% в продажбите на облекла и обувки;
- Броят на нощувките в местата за настаняване през декември са със 70.1% по-малко от декември 2019 г. ", съобщи Лъчезар Богданов, цитирайки данните на НСИ.


Снимка: БГНЕС



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 002 Anonimen 11.02.2021 20:34

    Срив на потреблението, а нови 150 милионери!? Това са захлебилите шуробаджанаци от потрошените на халост милиарди от Борисов и шайката му за далаверки и корупционни поръчки

  • 001 Петров 11.02.2021 13:08

    ЮЮУУУП ДЪРЖАВАТА ВЪРВИ НАГОРЕ!????...ИКОНОМИКАТА СЪЩО!????... ТЕ ТУЙ, ГО КАЗА БАЙ УЙ. ОСТАВКА!!!СЪД!!!ЗАТВОР!!!КОНФИСКАЦИЯ ПЪЛНА!!!

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


"Моля, не повръщайте под масите! И там има ора..." - Надпис във врачанска кръчма

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.