Свързани новини

04.02.2021 09:31

България е дефектна демокрация: Икономист

Видян 5386 пъти | Коментари 3
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Липсата на независима съдебната система и медийна свобода у нас продължават да нарастват и стигнаха нов антирекорд, сочи годишният анализ на списание Икономист за състоянието на демокрацията.
Данните се базират на доклада за върховенството на закона на Европейската комисия от септември.  Като отделен пример се отбелязват и  започналите през лятото протести с искане за оставката на правителството и главния прокурор в страната ни.
България вече е преминала в долната половина на категорията „дефектни демокрации“. Тази група включва държави, където изборите са свободни и хората имат основни граждански свободи, въпреки че се срещат проблеми като нарушения на свободата на медиите. Държавите в тази категория имат слабости в други аспекти на демокрацията – проблеми в управлението, неразвита политическа култура и ниски нива на политическо участие.

В световната класация България е поставена на 52-ро място сред 165 държави - след Суринам и преди Индия. Това не е най-лошата позиция за страна от ЕС - след нас е Унгария (дели позиция 55 с Филипините), Хърватия (споделя 59-о място с Гана) и Румъния (62).
Годишният индекс за състоянието на демокрацията на Икономист, се публикува от 2006 г. Оттогава България никога не е имала толкова нисък резултат, колкото през последната година.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 003 Anonimen 06.02.2021 17:22

    само с крадене и лъжа не се управлява демократично-всичко е уродливо и пошло у нас с такива неморални управници и депутати....

  • 002 Думата демокрация 04.02.2021 14:45

    Думата демокрация е пълна измама. Демос -народ. Кога е управлявал народа ? Никога никой народ не е управлявал. Винаги са управлявали парите. Политиците са бушони на капитала. Като изгорят сменят следващия. На запад е капитализъм. Нали не си представяте едни милиардери да ги управлява народа или евентуално политици. Вие гласувате за политиците и за техните обещания а те после ви лъжат и приемат закони в полза на капитала. Който не го е разбрал значи е слабоумен. Точка.

  • 001 Anonimen 04.02.2021 12:27

    И вместо да си оправи собствения батак, премиерът на дефектната демокрация се "загрижил" за Навални. Има една приказка за вересиите

RSS

Най-нови

830 евро става минималната заплата в Гърция

830 евро става минималната заплата в Гърция

Минималната заплата в Гърция от 1 април ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Съвет към мъжете:
- Ако попаднете на остров, населен само с жени и поискат да ви убият - поискайте си едно предсмъртно желание. Да ви убие най-грозната. Така ще доживеете до дълбоки старини.

 

 

към хороскоп хороскоп

телец

Денят обещава стабилност и продуктивност

Денят обещава стабилност и продуктивност, ако