Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен (вляво) и китайският външен министър Ван И се срещат в Рим, неделя, 31 октомври 2021 г.

Свързани новини

06.03.2022 09:23

САЩ и Китай обсъдиха Украйна и Тайван

Видян 2417 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

В събота държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен разговаря по телефона с китайския външен министър Ван И за конфликта на Русия с Украйна и политиката на Китай спрямо Тайван.




Според китайската държавна медия Синхуа по време на срещата Ван е казал на Блинкен, че конфликтът в Украйна е сложен и "тясно свързан с интересите на различните страни в областта на сигурността".




Ван призова колегата си да се съсредоточи не само върху разрешаването на непосредствената криза, но и върху поддържането на стабилността в региона в дългосрочен план и изрази убеждението на Китай, че конфликтът с Украйна трябва да бъде разрешен по мирен път чрез диалог.


 


ан заяви, че китайската страна се надява боевете да спрат възможно най-скоро, ситуацията на място да се успокои, сигурността на цивилното население и имуществото да бъде ефективно гарантирана и да се предотврати мащабна хуманитарна криза", съобщи Синхуа. И отбеляза, че външният министър също така е заявил, че Китай се противопоставя на всякакви действия, които "подклаждат огъня".


Освен това Ван заяви пред Блинкен, че САЩ, НАТО и Европейският съюз трябва да започнат "равноправен диалог" с Русия, да признаят търканията между силите през годините и да "обърнат внимание на отрицателното въздействие на непрекъснатото разширяване на НАТО на изток върху сигурността на Русия".
 
 
По темата за Тайван Ван изрази "сериозна загриженост" от неотдавнашните изявления и действия на американски служители по въпроса, които противоречат на политиката на Пекин.


Външният министър отново заяви, че Тайван е "неотменима част от територията на Китай" и че темата за Тайван е вътрешно китайско дело, след което посъветва САЩ да спрат да насърчават усилията за независимост на Тайван и да се намесват в този въпрос. Тази седмица се навършиха 50 години от признаването на Тайван за част от Китай при гостуването на американския президент Никсън при Мао. Международното право също признава това.
 
 
В свое изявление Държавният департамент на САЩ заяви, че Блинкен е предупредил Ван, че "светът наблюдава кои нации ще отстояват основните принципи на свободата, самоопределението и суверенитета".


"Той подчерта, че светът действа единно, за да отхвърли и отговори на руската агресия, като гарантира, че Москва ще плати висока цена", се казва още в съобщението. В изявлението не се споменава обсъждането на Тайван от страна на Блинкен и Ван.
 
 
 
 
 © AP / Tiziana Fabi
 
 

 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!

към хороскоп хороскоп

рак