Шиндзо Абе, тогава министър-председател на Япония, е показан по време на държавна вечеря с китайски официални лица в Токио през май 2018 г.

Свързани новини

02.03.2022 09:39

Китай реагира на идеята Япония да приеме американски ядрени оръжия

Видян 2281 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Китайски официални лица упрекнаха Япония за призива на бившия министър-председател Шиндзо Абе да се облекчат принципите на страната за неядрена употреба и да се обмисли приемането на стратегически оръжия на САЩ за повишаване на сигурността на фона на нарастващото геополитическо напрежение.




"Японски политици често разпространяват заблуди, свързани с Тайван, и дори открито правят неверни изказвания, които нарушават трите неядрени принципа на страната", заяви говорителят на китайското външно министерство Уан Уенбин пред репортери във вторник, предаде RT.


 


Тези принципи включват забрана за притежание, производство или разрешаване на въвеждането на ядрени оръжия. Япония, единствената страна, която някога е била нападана с ядрени оръжия, прие пацифистка конституция след съкрушителното си поражение във Втората световна война.




Въпреки това в телевизионно интервю в неделя Абе заяви, че Япония вече не трябва да смята за "табу" да обмисля възможността да разполага с ядрени оръжия на своя територия. Той отбеляза, че много членове на НАТО разполагат със стратегически оръжия на САЩ по силата на споразумения за споделяне на ядрени оръжия с Вашингтон, и добави: "Трябва да разберем как се поддържа сигурността по света."


 


 Абе също така призова САЩ да се ангажират с военна намеса, ако Китай нападне Тайван, и да прекратят стратегията си на "двусмислие" по въпроса. Военен конфликт между Китай и Тайван би представлявал извънредна ситуация за сигурността на Япония.




Уанг заяви, че японските лидери трябва да бъдат "предпазливи в думите и делата си по тайванския въпрос, за да спрат да провокират проблеми" Той добави: "Настоятелно молим Япония да се замисли над историята си. "


 


 По време на Втората световна война са убити 20 милиона китайци. Много от тези смъртни случаи са причинени от масови убийства на цивилни граждани от японските войски.




"Япония започна агресивна война срещу Китай и колонизира Тайван в продължение на половин век, извършвайки неописуеми престъпления", каза Уан. Той предположи, че някои японски групировки "не са се примирили с поражението си и все още желаят Тайван".


 


Китайският държавен вестник Global Times изрази в редакционна статия в понеделник мнението, че съчетаването на японската "дясна лудост" с потенциала на страната за производство на оръжие ще доведе до опустошителни последици, включително до "бягство на милитаризма от клетката, в която той е затворен от близо 80 години".


 


Изданието добавя: "Не само ирония, но и огромен реален риск е група хора в единствената страна в света, която е била бомбардирана с атомни бомби, да призоват виновника да разположи ядрени оръжия на тяхна територия. "




В понеделник японският министър-председател Фумио Кишида заяви пред депутати, че страната няма да обмисли нарушаване на принципите си за неядрена употреба. Той нарече идеята за споразумение за споделяне на ядрената енергия със САЩ "неприемлива".


 


 ©  David Mareuil /Anadolu Agency/Getty Images


 


 


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

- Каква е разликата между мъжа и микровълновата печка?

  Никаква, след 30 секунди всичко е готово.

                 

към хороскоп хороскоп

дева