Виктория Нюланд в интервю за ТАСС

Свързани новини

04.03.2022 10:53

Санкциите срещу Русия ще бъдат отменени, ако военната операция в Украйна приключи: Нюланд

Видян 10203 пъти | Коментари 2
Гласували 3 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Новите западни санкции срещу Москва ще бъдат отменени, ако Русия прекрати специалната си операция в Украйна, заяви заместник-държавният секретар на САЩ по политическите въпроси Виктория Нюланд в интервю за ТАСС в четвъртък.


 


 "Санкциите ще бъдат прекратени, ако" Русия "прекрати тази война и помогне за възстановяването на Украйна, възстанови мира и признае суверенитета и териториалната цялост на тази страна", както и "правото ѝ на съществуване", заяви заместник-ръководителят на външнополитическото ведомство на САЩ.


 


Във връзка с това тя изрази мнение, че руското ръководство сега на практика "отрича самото право на Украйна да съществува".


 


За червените линии

Нюланд избегна директния отговор на въпроса дали САЩ изобщо ще признаят червените линии на Русия и че някои искания за гарантиране на нейната сигурност, включително отказът на НАТО да предостави членство на Украйна и по-нататъшното разширяване на изток, не подлежат на преговори.




"<. . . > бяхме готови да разговаряме по по-голямата част от въпросите, които Русия постави на масата [на преговорите за сигурност в Европа], за всичко - <. . . > предотвратяване на конфликти във военната дейност, намаляване на [броя и мащаба] на военните учения. Ние дори заявихме, че никога не сме имали намерение да разполагаме нападателни оръжия в Украйна", припомни дипломатът.


 


"Но ние нямахме намерение да казваме на друга държава как и с кого да сключва съюзи", призна Нуланд. - И нямаше да позволим на Русия да взема решения за НАТО.


 


 Тя продължи да твърди, отново пренебрегвайки принципа за необходимостта от отчитане на военния капацитет, че НАТО е "отбранителен съюз", който "не напада, освен ако самият той не бъде нападнат". "Не сме имали намерение да преследваме Русия", заяви заместник-държавният секретар.


 


Освен това тя отбеляза, че "Украйна трябва да свърши много работа", за да бъде приета в Северноатлантическия алианс, и че това не е въпрос на "близко бъдеще".


 


Въпреки това Нюланд не заяви, че присъединяването на Киев към НАТО вече не е в дневния ред на Запада, нито пък изрази готовност от страна на алианса да обмисли гаранции за сигурността на Русия.


 


 "Можем да спорим цял ден. "

Помолен да уточни дали САЩ приемат, че Русия просто е била принудена да действа, тъй като Западът е демонстрирал неспособност да се съобразява с нейната "твърда сигурност", заместник-държавният секретар отговори: "В 21-ви век, при наличието на дипломатически вариант, няма оправдание за нахлуване в друга държава <. . . >".


 


А тезата, че поне част от условията за сегашния конфликт съвсем ясно са създадени от Запада, беше отхвърлена от Нюланд. "Можем да спорим с вас цял ден, ако искате", каза дипломатът по този повод. Според нея "Украйна не представлява никаква заплаха за Русия, а НАТО не представлява никаква заплаха за Русия".



Нюланд не коментира пряко и необходимостта да се сведат до минимум последиците от настоящата криза в отношенията между Запада и Русия и да се ограничи нарастващият конфликтен потенциал в света.


 


Дипломатът обвини Москва, че се опитва да "приобщи Украйна към Русия и да възстанови Съветския съюз". Според нея това е, което Москва е искала "от самото начало" - "да реинкорпорира Украйна, да реинкорпорира Беларус" и на практика да върне Русия към "някаква съветска фантазия от 1979 г. ".
 
 
 

 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 002 Anonimen 05.03.2022 10:33

    открита ВОЙНОЛЮБКА от години назад каза,ве ще има война тук......

  • 001 Anonimen 05.03.2022 02:02

    Тази е в една категория живо тегло с ДС-Ванче караПрас! И по наглостта, лъжите и манипулациите! Може да си вземе за помощничка бомабаджийката хайл-Джандбаз вазелин-комитка с пищова "Макаров" в ректалния й кобур и пиратки в паласките!

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Кирил Петков спасил Бойко Борисов. За благодарност Бойко извадил спестовна книжка и му я дал.


 

- Но аз не мога да тегля от нея!


 

- Нищо, ще внасяш!

към хороскоп хороскоп

везни

Приятелските чувства ще надделеят над любовните

Приятелските чувства ще надделеят над любовните и