Свързани новини

08.11.2021 17:34

Поне 30% фиктивни стада у нас

Видян 2064 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

„Колкото повече се задълбочават проверките на стадата в България, толкова повече виртуални животни излизат като регистрирани от фермерите”, обяви пред БНР земеделският министър Христо Бозуков.
Служебният министър посочи, че около 30% от стадата у нас  са фиктивно надписани и по този начин през последните години се източват милиони левове субсидии,
Всички сигнали се проверяват от ДФ Земеделие и  Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) и всички нарушители ще бъдат санкционирани, посочи Бозуков.
Броят на стопанските животни, за които се иска подпомагане, надхвърля 1,46 млн. лв, показва последният аграрен доклад за 2020 г., припомнят специализираните земеделски сайтове. 30% са около 400 хиляди несъществуващи животни, което умножено по парите за обвързаната подкрепа са няколко десетки милиони левове годишно само по тази схема.
През октомври при първите проверки бяха засечени над 560 несъществуващи животни само в десетина проверени ферми, за които администрацията беше получила сигнали от хора по места. Тогава стана ясно, че стопаните не само няма да получат заявените за 2021 г. субисидии, но и ще бъдат лишени от подпомагане в рамките на три последователни години.
Напомняме, че не само животновъдството е обект на схеми с европари. През 2020 г. в медийното пространство се появи видеозапис на ексминистъра на земеделието Десислава Танева, която в прав текст обяснява на фермерите, че трябва да се крият нарушения по европрограмата Обвързана подкрепа, тъй като в противен случай Брюксел ще ни резне средствата. „Аз ви предлагам да се придържаме, че нямаме такива измами и всичко е наред, защото иначе и това (финансиране) ще ни спрат”, директно заяви тя тогава. Европейската прокуратура на най-високо ниво вече подхвана бившето ръководство на МЗХГ от Борисов 3.
Бозуков съобщи и за притеснителни нарушения в дейността на БАБХ. Одитът на агенцията, извършен от Инспектората към министерството е приключил и министърът ще сезира прокуратурата за незаконосъобразни заповеди на предишния директор на БАБХ.
Една от тези заповеди е за задържане в продължение на 6 месеца на внос на пилешко месо и яйца от Полша с аргумента, че трябва да се изследва за салмонела.  Това е наляло десетки милиони на Иван Ангелов- Градуса. И вдига цените на потребителите. "Не са ясни мотивите, няма положителен случай на салмонела, но вносът е поставен под забрана до излизане на


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Възрастна дама иска да паркира колата си. Намества се между колите и блъска предната кола. След това блъска и задната.

Към нея бавно се приближава полицай и пита вежливо:

- Мадам, по слух ли паркирате?

към хороскоп хороскоп

водолей