Свързани новини

26.08.2021 16:38

ДАНС да не дава задължителни указания на адвокатите срещу прането на пари

Видян 2893 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Да отпадне правомощието на Държавната агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) да дава задължителни указания на Висшия адвокатски съвет (ВАдС) по отношение на вътрешните правила срещу прането на пари в професията и да се въведат изключения, с които да се балансират задълженията на адвокатурата срещу прането на пари с тайната на клиента, която тя е длъжна да пази. Такива промени в Закона за мерките срещу изпирането на пари (ЗМИП) предлага депутатът от „Изправи се, БГ! Ние идваме“ (ИБГНИ) и адвокат Николай Хаджигенов. В проекта той на практика е копирал предложенията на ВАдС за промени в закона, предоставени миналата година на Министерството на финансите, предаде news.lex.bg.

Задълженията, които законът вмени на адвокатите, предизвикаха брожения в гилдията. По нейно настояване част от тях бяха изменени, но по същество останаха.

По закон те трябва да докладват за пране на пари и да извършват комплексни проверки на клиентите си, когато подпомагат или участват в планирането или изпълнението на операция, сделка или друго правно или фактическо действие на свой клиент; действат за сметка на и/или от името на свой клиент в каквато и да е финансова операция; действат за сметка на и/или от името на свой клиент в каквато и да е сделка с недвижим имот; предоставят адрес на управление, адрес за кореспонденция, офис и/или други сходни услуги за целите на регистрацията и/или функционирането на юридическо лице или друго правно образувание.
Николай Хаджигенов казва в мотивите към проекта за промени на закона, че задълженията на адвокатите по чл. 4, т. 15 от ЗМИП са твърде широки, те са неясни и не дават възможност за еднозначно тълкуване, като същевременно пораждат колизии и конфликти с отделни разпоредби на Закона за адвокатурата (ЗА).

Според него хипотезите в чл. 4, т. 15 от ЗМИП включват правни и фактически действия, като


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

рак