Свързани новини

23.11.2020 09:24

ГЕРБ направи и закон в полза на Кредисимо: 100% неустойка по бързи кредити

Видян 18457 пъти | Коментари 3
Гласували 3 рейтинг: 4.6667
много слаба слаба добра много добра страхотна

С текстове, вмъкнати в Закона за ДДС депутатите узакониха грабежа от фирмите за моментни заеми. Сега напълно легално се дава се възможност дружествата за бързи кредити да искат неустойка за неизпълнение на задълженията, която да е два пъти размера на дълга, т.е. 100%, което пък не могат да си позволят дори и редовните банкови институции у нас. Така техните дружества за бързи кредити са поставени в неравностойно положение, както и клиентите на небанковите заемодатели. Нито КЗК, нито КЗП обаче реагират. Защо?  Промяната е записана в Закона за потребителския кредит (ЗПК), който се оказа част от над 180 страници с изменения в данъчното законодателство. Тя е внесена между първо и второ четене от независимия депутат Спас Панчев и е подкрепена от бюджетната комисия оглавявана от МенТа Стоянова от ГЕРБ.

Новата поправка означава, че разходите, които потребителят ще плаща при неизпълнение на задълженията си по договор за потребителски кредит не от банка – разбирай фирмите за бързи заеми, може да достигнат до двойния размер на главницата и няма да се считат за прекомерни. Специалната разпоредба ще бъде актуална от 1 януари 2021 г.

След влизането ѝ в сила, ако сключилият договор за 5000 лв. кредит например не изпълни условието по него в тридневен срок да представи поръчител, ще може да му се начислят до 10 000 лв. разходи за неизпълнение. И съдът няма да може да обяви подобна клауза в договора за неравноправна и следователно нищожна, дава за пример правният портал Lex.bg.
Гласуването на скандалните текстове стана ведно с още 10 параграфа от законопроекта и депутатите дори не дебатираха по нея.  След скандала около ХелпКарма, който разкри схемите около Кредисимо и удари по


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 003 Anonimen 23.11.2020 12:57

    Dolni,gnusni bokluci...

  • 002 Anonimen 23.11.2020 11:22

    За тези овластени крадци прокуратура няма ли, затвор няма ли?! Ако откраднатите от тях милиарди се върнат в хазната може и да има светъл лъч за изтребваното оцеляващо въпреки тях останало население

  • 001 Anonimen 23.11.2020 10:57

    А,знае ли някой от КОЛКО време ХОРАТА са на ПЛОЩАДА? Има ли ОЩЕ НЯКОЙ,който да НЕ е РАЗБРАЛ,ЗАЩО са ТАМ?????????????????????

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 24 март 21:00ч.

Добрият лъжец

Режисьор: Бил Кондън
В ролите: Иън Маккелън, Хелън Мирън, Йоханес Хаукур Йоханесон, Ръсел Тови, Джим Картър, Фил Дънстър, Александър Йованович и др.

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

към хороскоп хороскоп

везни

Днес ще се чувствате толкова леко

Днес ще се чувствате толкова леко, сигурни в себе си, но