Свързани новини

10.11.2020 13:30

НАП спи за милиони лв. измама на ХелпКарма и офшорните акции от Credissimo на шефа й: заради близостта с ГЕРБ ли?

Видян 16217 пъти | Коментари 3
Гласували 3 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


НАП, която преследва хиляди малки фирми, когато заради кризата закъснеят с някой ден да внесат 1000 лв. данък, 2 години – защо ли – проспива злоупотребите на ХелпКарма, които са били ясни и очевидни за всички, които са във властта и са имали достъп до оборотите
й: 21 млн. лв. приходи, 113 млн. разходи и 8 млн. разлика (5 млн. лв. налични). Наясно са били и с осигурителната измама, разкрита от ексдепутата и ексзам.-финансов министър с ресор НАП Георги Кадиев: един се е осигурявал на супервисока заплата, за да се възползва от максималния осигурителен праг и вместо върху 30-50-80 000 лв., от които 27% са данъци и осигуровки, те са се правили върху въпросния праг, който преди беше 2400, стана 2600 лв. и ще бъде 3000 лв. Разликата е в десетки хиляди лева ощетяване на хазната и НОИ всеки месец. И така 2 години.
Дали данъчните са си затваряли очите заради застъпничеството, демонстрирано и декларирано дори в Европарламента лично от евродепутатката на ГЕРБ Ева Майдел? Това не е ясно.

Не е ясно също защо не са дали поне сигнал до службите, че има възможност дори за нарушаване на още по-опасни от данъчните и осигурителните закони. Атанас Чобанов от Биволъ например написа: „Индиректно ще рече, че шефът на ХелпКарма притежава акции в Кредисимо през малтийска офшорка, но този факт не е деклариран по ЗМИП”. Какво се крие зад абревиатурата? Закон за Мерките срещу Изпиране на Пари.
За какво иде реч?
Раздавачът на бързи кредити Credissimo първо отрече яростно, а след това беше принуден да признае, че акционер в него е шефът на ХелпКарма Константин Кръстев. За да не разкрие истината докрай и да намесва Малта, морето и неговите офшорни хора,  Credissimo определя участието на Кръстев в бързо кредитиращата фирма като „индиректно”. Пък и процентът не бил голям. И на Ковачки процентът в Общинска банка беше 3 пъти по-малък от дела на общината, пък управляваше като едноличен господар финансовата институция – даже в нейната централа най-големият кабинет беше неговият и там приемаше посетители.
 Credissimo прибегна до опровергаването на собствената си фалшива информация, за да се оправдае и по друг повод – че не управлява платформата за дарения ХелпКарма, която беше разкрита от бТВ за огромни злоупотреби. Включително – отчетени разходи за стотици хиляди лева на операции, които са извършени напълно безплатно.
Тази измама и в чии джобове са потънали парите също трябва да се разследва от НАП, а ако са потънали в офшорка – и от ДАНС и другите ни тайни служби. Цитираме 1 към 1 оправданието на Credissimo:
„Кредитната компания Кредисимо не управлява платформата за дарения ХелпКарма (HelpKarma) и не е


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 002 Anonimen 13.11.2020 11:04

    Не НАП спи, а слугата Ананиев като министър на финансите и началника му Борисов, който нарежда какво да се прави за всичко. Както казва той "който не се съобразява с него...бухалка"!

  • 001 Златко 11.11.2020 15:56

    Ей значи кръга "Капитал" и bTV не могат да понесат, че хората от HelpKarma са започнали да отчисляват на ГЕРБ вместо както досега на "Да, България" на Христо Иванов - слуга на Иво Прокопиев, и веднага ги нападнаха и им спретнаха медийна димка! А когато от фондацията плащаха на "правилната" партия, тогава си мълчаха, нали?

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!

към хороскоп хороскоп

дева