Свързани новини

23.03.2020 15:07

НС подкрепи ветото на Радев

Видян 1934 пъти | Коментари 1
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Депутатите в НС подкрепиха ветото на президента Румен Радев, наложено върху текстове от Закона за извънредното положение. Решението в комисията беше взето единодушно, а на извънредното си заседание и парламентът отхвърли оспорените разпоредби. При това независимо от неделните заклинания на ГЕРБ срещу президента! „За“ повторното им приемане гласуваха 14 народни представители, „против“ – 118 и „въздържали се“ – 56, с което те бяха отхвърлени, а ветото прието.

Напомняме, че в неделя Радев наложи частично вето за закона, което създаде напрежение между него и премиера Бойко Борисов. Оспорените от президента текстове са относно мерките за борба със спекулата и свободата на словото. Той критикува строгите наказания за разпространяване на невярна информация, свързана с коронавируса. Според него тази мярка носи опасност за свободата на словото.  Държавният глава предупреди, че законът може да се превърне в "прелюдия към безконтролно упражняване на властта".
“ГЕРБ да подкрепи президентското вето, въпреки че държавният глава свали доверието си от правителството”,  призова преди гласуването шефът на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова.

Дори НС и да не беше отхвърлил ветото на Радев, то Конституционният съд би спрял тези текстове, тъй като те противоречат на чл. 39, ал. 1 от основния закон, който гласи, че „всеки има право да изразява мнение и да го разпространява”.



 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 23.03.2020 21:45

    Мнозинството на този НС натъпкано с необразовани и лобистки подлоги създаде множество вредни за обикновените българи в интерес на бизнеса, от който се захранват достойно. Следващото НС ще има доста работа по техните мизерии

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата

към хороскоп хороскоп

близнаци

Денят ще предложи динамични социални контакти

Денят ще предложи динамични социални контакти. Бъдете