Свързани новини

22.03.2020 12:03

Радев с вето заради свободата на словото

Видян 3225 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Президентът Румен Радев налага вето върху част от разпоредбите на закона за извънредното положение, внесен от ГЕРБ и одобрен от НС миналия петък. „Това е атака срещу свободата на словото, под борба със спекулата има мерки, които ще вдигнат цените на горивата при зададената в закона база, липсва подкрепа за засегнатите от икономическите последици от пандемията”, обяви президентът в извънредно изявление.


Държавният глава предупреди, че законът може да се превърне в "прелюдия към безконтролно упражняване на властта", тъй като управляващите се опитвали да компенсират с ограничения всички недъзи и дефицити в работата на държавните институции срещу епидемията.


"Законът атакува последните остатъци от свободата на словото. Няма дефиниция за невярна информация. За това пък българите ги грозят тежки глоби и затвор. Експертите, журналистите и гражданите ще бъдат принудени да си налагат автоцензура, и то в условията на динамична промяна на разбирането ни за пандемията и за необходимостта от алтернативни позиции. Тази норма може да бъде употребена за интерпретиране на всяко неудобно свободомислие. По-важно – това ограничение остава и след изтичането на извънредното положение", заяви Радев в словото си.



Напомняме, че президентът визира санкциите за борба с фалшивите новини, за които настоя главният прокурор Иван Гешев. Управляващите планират и след края на извънредното положение да продължи правилото за 5 г. за фалшива новина, но без дори да дават ясна дефиниция за това. В същото време дори  и шефът на оперативния щаб ге. Венцислав Мутафчийски пусна поне 4 фалшиви новини в ефир.


Другият основен мотив за съпротивата на Радев е, че не се обръща внимание на социално-икономическите последици от пандемията. "Гладът ще надделее над страха и последствията рискуват да бъдат разрушителни. Правителството следва неотложно да преразгледа своята политика спрямо най-пострадалите и засегнатите", заяви президентът.



„Нека не забравяме, че имаме бъдеще и след извънредното положение", завърши словото си Радев.




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 22.03.2020 12:41

    Престъпниците слуги на мутрана и тарторите му ще си получат заслуженото.Господин Президент не спирайте.

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

телец