Свързани новини

23.12.2018 16:42

Стотици млн. спестявахте с Грипен, сече Швеция

Видян 3957 пъти | Коментари 3
Гласували 4 рейтинг: 4.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Шведската оферта е значително под зададения бюджет, одобрен от българския парламент. "Швеция предложи на България 10 нови изтребителя Gripen, напълно съвместими с НАТО и напълно в съответствие с техническите и оперативните изисквания, както и със зададените от страната бюджет и срокове за доставка", обявиха шведите.


Шведската държава изрази "голямо разочарование и тревога" от решението на българското Министерство на отбраната да прекрати едностранно преговорите с Швеция за закупуване на изтребители.


"С голямо разочарование и тревога научихме за намерението на българското Министерство на отбраната едностранно да прекрати преговорния процес с Швеция за закупуване на изтребители, предаде Епицентър.


В рамките на ясно дефинирана тръжна процедура, съдържаща набор от прецизни критерии, българското Министерство на отбраната е стигнало до заключение, че Gripen е най-способната платформа по отношение на оперативната ефективност.


В допълнение, шведската оферта е значително под зададения бюджет, одобрен от българския парламент, като по този начин оставя съществен резерв за покупката на оръжия и оборудване, включително и такива, за които се искат лицензи от САЩ.


Придобиването на такива лицензи никога не е представлявало пречка за другите страни членки на НАТО, които летят на Gripen”, се казва в съобщение на шведската страна, цитирано от bTV.


"Швеция предложи на България 10 нови изтребителя Gripen, напълно съвместими с НАТО и напълно в съответствие с техническите и оперативните изисквания, както и със зададените от страната бюджет и срокове за доставка.


С Gripen България може да има най-добрата в света ПВО защита с ракетата Meteor и българските ВВС ще могат да гарантират сигурността на българското въздушно пространство след само 24 месеца", се казва още в него.


Реакцията дойде, след официалното съобщение от българската страна, че правителството е избрало американските F-16.


В същото време, американската "Локхийд Мартин" излезе с позиция, в която се казва, че компанията "приветства внасянето за разглеждане от Министерски съвет от министъра на отбраната Красимир Каракачанов и министъра на икономиката Емил Караниколов на доклад за избор на нов боен самолет за българската армия, който предлага България да започне преговори за закупуване на изтребители F-16 Блок 70 от САЩ".


"Това е голяма новина за националната отбрана, индустрията и икономиката на България. Българските военновъздушни сили ще разполагат с един от най-усъвършенстваните бойни изтребители на въоръжение в НАТО. За икономиката и индустрията на България това ново дългосрочно партньорство със световен технологичен лидер като Локхийд Мартин ще донесе много ползи.


Ние сме готови да продължим да подкрепяме американското правителство и нашите български партньори по време на преговорите за сключване на договор.


"Локхийд Мартин" се ангажира пред България да работи съвместно с американското правителство по проучването на възможностите за намаляване на разходите в следващия етап от процеса по придобиване на изтребители.


Съгласно принципите на програмата за чуждестранни военни продажби (FMS), цената, посочена в писмото за предложение и приемане (LOA), се определя от американското правителство след консултация с компаниите и правителството, което придобива техниката", пише още в текста.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 003 Anonimen 30.06.2019 14:08

    ИСТИНАТА ЗА ДАЛАВЕРАТА С F-16: КОМИСИОНА 1,7 МЛРД. ЛЕВА Братя баламурници и данъкоплатци, Ако е вярно, че сме се изръсили с 2,5 млрд. лева за 60-годишните таратайки F-16, значи сме дали за тях около $1,5 млрд. По днешния курс. В щатски долари един купен от Баце и агент Иван самолет струва на нас, данъкоплатците, $188 млн. Така, всички световни медии преди няколко месеца оповестиха, че Бахрейн са купили от САЩ 16 изтребителя F-16 за общо $1.1 млрд., което значи, че цената за тях на един самолет е… $68 млн. Тази цена, братя баламурници, е точно 2,8 пъти (280%) по-ниска от цената, която сме платили ние. Излиза, че комисионата от сделката, ако имаме предвид платената от Бахрейн цена, е кръглата сума $120 млн. на изтребител, или общо за 8-те купени F-16 е $960 млн. Комисионата, ако така наречем загадъчната разлика в цените за нас и за братята бахрейнци, в проценти е 176%. В лева тази сума е 1,7 млрд. лв. Значи, става въпрос, Цацинко, за комисиона 176%, колкото е при магистралите, спортните зали, европроектите и санирането, или реално $960, а в лева – само 1,7 млрд. лв. Само 1,7 млрд. лева! Нищо работа. С тези същите пари 2,5 млрд. лева, тъпо дадени от Баце за ненужните таратайки, можеше 50 000 български семейства на образовани родители да бъдат стимулирани с 50 000 лева да имат трето дете, и така поне малко да се противопоставим на Демографската катастрофа. Както знаете всеки час намаляваме с 9 души, като етническите българи намаляват с 13 души, а циганите се увеличават с 4 души. И изчезваме, без да имаме нужда да ни пазят осем 60-годишни таралясника. Но, противодействието на Демографската катастрофа, братя, у нас е невъзможно, защото то не дава възможност за корупция, комисиони и крадене. ЧЕСТИТИ ВИ ФАЛКОНЧЕТА, БРАТЯ БАЛАМУРНИЦИ! НАЗДРАВЕ! И СИ ВЗЕМАЙТЕ РОЗОВИТЕ ХАПЧЕТА!

  • 002 Anonimen 30.06.2019 14:08

    прахосват парите ни ,а пенсионерите гладут и мизеруват,но властта вилнее.....

  • 001 Anonimen 30.06.2019 14:08

    купиха ЦЦ да плаща високи цени за стари бръкми с нашите мизерни пенсии....

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

козирог