Свързани новини

22.12.2018 17:32

Румен Радев: Изборът на Ф-16 е триумф на лобизма

Видян 2502 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Предложението за изтребител F-16 беше триумф на лобизма. Това каза президентът Румен Радев в интервю за предаването Годината по Дарик радио, след като междуведомствената комисия обяви избора на изтребител за българската армия.


Държавният глава посочи, че предложението България да избере изтребител F-16 е финалът на автокрацията за тази година. "Това беше триумф на лобизма. Не искам да защитавам един или друг тип самолет – за мен и трите типа са прекрасни, летял съм на тях и срещу тях. Но за разлика от други хора, аз защитавам процесът да бъде прозрачен, открит и обективен", обяви той.


Посочи, че има два вида избор – първият е, когато правителството казва, че ще заложи на стратегическото партньорство и избира самолет от страната X, без да го интересуват подробности. Но за това се изисква политическа смелост и най-вече отговорност, която не е присъща за нашите управници. Те решиха да се правят на демократи в този процес и катастрофираха, обясни Радев.


Посочи, че в случая е избран другия път - както се прави в демократичните държави, но изборът бил предрешен от изказване на зам.-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов от Вашингтон. Напомни, че и премиерът направил изказване в полза на един от кандидатите доскоро в процедурата. Защо е тогава целият този фарс? Това е стил на управление, който излиза извън всякакъв контрол, обяви той. По този начин, според Радев, можело и някой строител да подшушне нещо на Борисов за това, че може най-добре да строи магистрала.


Държавният глава подчерта, че с този избор на изтребител не е взета предвид цената за експлоатация, която обикновено двойна надхвърля тази на придобиване и изрази тревога, че може да не останат пари за това военните пилоти да могат да летят на изтребителите, което е проблем и сега заради липсата на средства.


Доскоро същите тези хора, които блокираха модернизацията на армията с аргумента, че няма пари за пенсии, а сега се втурнаха да купуват най-скъпите изтребители, посочи президентът.


В отговор на въпрос Радев посочи и че договорът с Македония за добросъседство е подписан без обществено и междуведомствено обсъждане като се е бързало "за слава", но историята показвала, че крайният резултат не е този. Според него той стъпва на документ отпреди 20 г., а междувременно доста фактори са се променили.


За оттеглената преди гласуване в Народното събрание Истанбулска конвенция Радев посочи, че това е зле написан документ, който позволява нееднозначно тълкуване и не гарантира защита на ничии права.


Държавният глава обяви, че още не е решил дали ще допусне за публикуване или ще наложи вето на текстовете, които предвиждат да може да се конфискува незаконно придобито имущество без присъда и на Закона за вероизповеданията, защото още не се е запознал с тях и първо ще се консултира с юристите си.


В отговор на въпрос разказа, че започнал мандата си с въпроса към НСО дали не може да продължи да се придвижва както преди да заеме поста и да не бъде охраняван. Получил отговор, че охраната му е записана в Закона за президента, такава е предвидена и за други длъжности като тази на премиера. Обяви, че би опитал по някакъв начин да предложи промяна на това положение, макар че няма право на законодателна инициатива, но трябвало въпросът да се консултира и с премиера, защото той нямал проблем да ходи пеша, но е възможно други да имат.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 30.06.2019 14:08

    Нарязахме 200 бройки Миг-23 и 21, за да купуваме 8 бройки Ф-16. Нарязахме 4 блока на АЕЦ, за да купуваме ток от френската централа в Румъния. Сега искат да закрият ТЕЦ-овете, за да им купуваме скъпата енергия от ВЕИ. Още ли не разбираме, че смисълът на Запада е само да ни дои. Всичко дето го прави, е за да ни накара да купим нещо от него. ВЪВ ВСИЧКО!

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

към хороскоп хороскоп