Свързани новини

22.12.2018 08:12

Правителството ще предложи покупката на F-16

Видян 2977 пъти | Коментари 2
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


 
Правителството ще предложи на Народното събрание да бъдат купени от САЩ нови изтребители F-16 - блок 72 Вайпър (Viper), които се произвеждат от американската компания Локхийд Мартин (Lockheed Martin), пише Медиапул.

Освен това кабинетът ще предложи на парламента възможност бъдещият договор "да се отклони" от досегашните задължителни изисквания на българската страна, като така на практика условията ще бъдат променени в хода на проекта.

Това е записано в доклада до Министерския съвет на военния министър Красимир Каракачанов и министъра на икономиката Емил Караниколов, който бе представен в петък вечерта и предстои да бъде разгледан от Министерския съвет след двуседмично междуведомствено съгласуване.

В характерния си стил на "секретност" от МО публично не аргументираха подробно избора, но военният министър Красимир Каракачанов обясни, че при две от трите оферти допълнителното оборудване и въоръжение ще доведат до сериозно поскъпване. От доклада стана ясно, че офертата на САЩ тепърва ще се договаря и изяснява, но в американското предложение е включено цялото оборудване, докато при другите ще се наложат допълнителни договори с трети страни.

Американската оферта към момента надвишава заложения бюджет от 1.8 млрд. лева с ДДС, но от доклада се разбира, че и другите предложения едва ли ще влязат в нея.

"Имахме два варианта: или да спрем проекта и да започнем отначало, което означава да загубим поне година и половина, или да пристъпим към директни преговори с амбицията да подобрим цената, да получим всички параметри, необходими да оформим окончателното становище и да предложим договор", каза военният министър Красимир Каракачанов.


Основният конкурент на американската оферта бе предложението на Швеция и СААБ (SAAB) за "Gripen". За да увеличат шансовете си, те предложиха вместо 8 да продадат на България 10 изтребители за същите пари, но с намалено оборудване. Освен това за придобиването на допълнителни способности за самолетите ще се наложат нови договори.

Третата оферта – на Италия за втора ръка "Юрофайтър" (Eurofighter), на практика бе изключена от състезанието, след като различни представители на правителството коментираха, че страната ни иска да закупи нови машиним, и това се потвърждава в доклада.

И при трите предложения необходимата инфраструктура остава ангажимент на


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 002 Добри Божилов 30.06.2019 14:08

    С 2 млрд. лв. за 8 изтребителя можете да платите на 20 хиляди образовани семейства по 100 хил. лв., за да родят трето дете... Само да ви река, че с 2 милиарда лева за 8 изтребителя можете да платите на 20 хиляди образовани семейства по 100 хиляди лева, за да родят трето дете... 20 хиляди трети деца... Ало, Каракачане? Кое е по-важно? 8 изтребителя или още 20 хиляди българчета... Нещо по демографията да има мнение ВМРО?

  • 001 Anonimen 30.06.2019 14:08

    След като унищожихте българскта армия и вършихте геноцид над народа български ще плащате от собствения си джоб

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

водолей