01/02

Свързани новини

09.11.2008 17:05

Олигарсите: Ветко Арабаджиев 10 години на върха

Видян 43824 пъти | Коментари 1
Гласували 28 рейтинг: 3.4286
много слаба слаба добра много добра страхотна

Когато говорят за олигарсите, хората обикновено имат предвид на първо място техния начин на живот. Тази класа събира звездите на 21 век – онези, на които останалите завиждат. В България въпросните личности не са много и повечето от тях са в удивително добри отношения помежду си. Непрекъснато прекарват времето си заедно и то семейно.
Малко са българските фамилии, където цари такъв мир и спокойствие, както в тази на хотелиерите Арабаджиеви. Ветко и съпругата му Маринела имат общо 4 деца. Всичките наследници на туристическата династия са различни. В момента Златомира прави първите си крачки вуправлението на хотелите, Владимир е известен най-вече като суперзвездата на световния шампионат Формула Мастер, макар да контролира захарния завод на семейството, Александра се състезава с Атина Онасис на манежа по конен спорт, а малкият Чочо е ученик. Въпреки това обаче хармонията помежду им е очевидна. На празници и по време на ваканции всички са заедно и умеят да се забавляват в целия този многочислен състав, независимо че непрекъснато летят до различни краища на Европа и света и имат достатъчно натоварени програми.
За публиката най-силен интерес представляват придобивките им – най-впечатляващия автопарк в България - от мерцедес нагоре, частния самолет, гостуването на чужди звезди на празниците на династията, неизменното комбиниране на стайлинга на различните членове на семейството.
Всъщност, Маринела Арабаджиева е дамата с най-богат гардероб в елита и през последната година успя да намери безспорно признание за това с класирането си в листата на най-добре облечените ВИП-ове на светското списание Слава.
Успехът обаче не е само във външните белези на богатството. Той струва много работа. Арабаджиеви, колкото и шокиращо да изглежда при размерите на империята им, лично контролират всичко в своя бизнес. И за да следят наистина изкъсо нещата, даже живеят в хотелите си.
От 1998 г. Ветко Арабаджиев е собственик и президент на Виктория Груп. Според статистици той държи 15 000 легла в цялата страна и даже най-големите чужди туроператори се съобразяват с волята му, защото той пък е най-големият играч в бранша в тази държава.
Признание за това е и позицията му на председател на Съюза на инвеститорите в туризма – най-мощната професионална организация не само в индустрията на гостоприемството, но вероятно и изобщо в България.
6500 души е капацитетът на ваканционното селище Елените в момента и предстои да се разширява – става дума за 1500 вили и, засега, 4 хотела. В Слънчев бряг групата Виктория притежава и управлява 4 огромни хотела – три от тях това лято бяха обединени под бранда Чайка ризорт. През зимния сезон най-актуален е петзвездният  хотел Пампорово в едноименния курорт в Родопите. Класика в жанра е бизнесхотелът Марица в Пловдив, разположен на стратегическия път между Панаирното градче и бреговете на Марица. Но най-амбициозният проект на корпорацията е строежът на нова сграда за софийския Амбасадор, който трябва да се превърне в суперлуксозния хотел на София, когато отвори врати догодина. На всички тези обекти работят над 2500 души.
Арабаджиеви обаче имат силни позиции не само в туризма. Техен е и захарният комбинат в Пловдив, както и Еко фрут 1. Фамилията държи и бутикова авиокомпания за бизнесполети. Има модна агенция. Вероятно предстои да разгърне влиянието си и в медийния бизнес.
За разлика от други олигарси, Ветко Арабаджиев работи по специалността си, тъй като е магистър от УНСС.
И пак за разлика от повечето хора в неговото положение, няма амбиции да влияе или да участва в политиката. Вероятно това е най-правилната позиция пред една година на много трудни европейски и парламентарни избори, които могат да се превърнат в история с неочакван край.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 30.06.2019 14:08

    Дали е случайно ,че голяма част от събитията на БГ председателството се проведоха в тузарския хотел на олигарсите Арабажиеви????

RSS

Най-нови

Южна Африка

Южна Африка е "магнит" за руските туристи

Южна Африка е най-популярната дестинация ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

везни