Свързани новини

02.11.2008 17:57

Олигарсите:Томов носи късмет на себе си

Видян 3014 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Покрай кризата в Кремиковци и колебливото положение в ЦСКА, едно име се върти непрекъснато не само в медиите, но и в устите на хората.
Александър Томов е притежател на таланта да бъде в точното време на точното място. Въпросът е, че късметът си е за него. Не за нещата, с които се захваща. Те, за съжаление, често се провалят. Примерите са много – партии, ЦСКА, Кремиковци.
Кариерата на младия и амбициозен човек, наричан днес кой знае защо Лупи, започва не къде да е, а в Министерския съвет. Изключително млад за времето на соца, той едва на 30-и-малко години се издига до съветник на последния премиер от времето на Живков – Георги Атанасов. Дали го е консултирал толкова добре, не е ясно. Особено като се има предвид, че Атанасов е един от най-смелите в Политбюро около свалянето на Тодор Живков, но запазва креслото си на министър – председател само три месеца след 10 ноември. В него сяда Андрей Луканов.
Сашо Томов обаче не губи време. Става лидер на цяло крило в БКП, която става БСП и се издига до неин заместник – председател. През есента на 1990 г. светкавичната му кариера достига своя връх. На 36 години той е вероятно най-младият в историята дотогава вицепремиер на България. Избран е за заместник – председател на Министерския съвет в кабинета на Димитър Попов. Двамата с Емилия Масларова толкова често се появяват по телевизията, за да обясняват какво точно правят, че започват да ги наричат на майтап Екип 3 (тогава По света и у нас се води от Екип 1 и Екип 2 с участието на сегашния депутат от ДСБ Асен Агов). Правителството либерализира цените, което напълва магазините, но се говори за “шокова терапия”.
Година по-късно на власт идва СДС, а Томов излиза в опозиция. Неудовлетворен, че изборът за нов шеф на БСП пада не върху него, а върху Жан Виденов, по-късно той напуска партията и прави поредица от собствени. Той ту е в парламента, ту го няма.  Покрай кампаниите ангажира певци и артисти, които после пропищяват в медиите за неизплатени или забавени твърде дълго хонорари. Така за първи път е хвърлена сянка върху един от най-амбициозните политици в България.
Възраждането на силата на Алекснадър Томов настъпва, след като Кремиковци е продаден на индийския бизнесмен Прамод Митал. Експолитикът се преквалифицира в мениджър и дясна ръка на собственика, който рядко е в България. Вероятно Томов убеждава Митал, чийто батко е в топ 5 на най-богатите хора в света, да купи от българския олигарх Васил Божков отбора на ЦСКА. Всичко изглежда прекрасно до момента, когато както в Кремиковци, така и около футболния клуб започват слухове за забавяни или неплащани възнагражения. Водят се и дела за немалко пари по темата. Постепенно обществото разбира за не един и два случая от този характер и доверието в Томов започва да ерозира. Той успява да се измъкне от бурята в Кремиковци, но остава в червения тим.
Дали провокиран от конкуренция в лицето на собственика на “вечния враг” – Левски - адвокат Тодор Батков (двамата си разменят нелюбезности дори и публично), около клуба с горда история избухва поредица от скандали.
Оказва се, че дружеството е затънало в дългове за милиони, включително и към държавата. Поради това УЕФА отстранява ЦСКА от Шампионската лига. БФС пък умува дали да не лиши тима от правото да играе в А група и да го прати в непрофесионалната В.
Даже кметът Бойко Борисов изказва мнение по въпроса и кани червените на мач с неговия аматьорски екип, с който рита в Борисовата градина – на две крачки от стадион Народна армия.
168 часа пък пуска папарашки снимки на огромната къща на слънчев склон недалеч от София, която си е спретнал Томов. Появяват се съмнения, че едва ли, колкото и голяма да е била заплатата му в Кремиковци и ЦСКА, би имал възможност да съгради такъв дворец. Той пък обяснява, че внушителното здание е построено с двете ръце на баща му – професор.
На дневен ред излиза и русокосата Радост, която е разконспирирана като нежното вдъхновение на бившия вицепремиер. Пресата се забавлява с факта, че шофьорът на боса я откарва не до София с неговия мощен джип, а само да спирката на маршрутката.
Нещата се развиват главоломно, а през това време Томов търси нов кандидат за ЦСКА (а според бизнескръговете – и за Кремиковци).
Различни имена се завъртат в общественото пространство. Последното от тях е на милионера Николай Банев. До момента никога двамата комсомолци не се демонстрирали близост. Значи бъдещето е пред тях...



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

към хороскоп хороскоп

лъв