Свързани новини

29.10.2008 19:03

Олигарсите: Манджуков има семеен герб и девиз

Видян 12258 пъти | Коментари 0
Гласували 4 рейтинг: 3.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Някогашните рицари и наследниците им – аристократите, са се отличавали от останалите хора по това, че са имали семейни гербове и девизи. Единственият български олигарх, който е създал хералдика, е Петър Манджуков. На щитовидния му герб пише: “Достойнство, благородство и съзидание”.
Няма нищо странно в тази работа, ако човек знае, че като дете днешният милионер израства във военните заводи в Сопот, където работят родителите му. Това предопределя старта на неговия бизнес.
След като работи в заводите, става представител на българския оръжеен холдинг Кинтекс в бунтовен Алжир. В зората на демокрацията преминава в частния бизнес. Днес в холдинга му са машиностроителен завод, компания за износ на оборудване и медии като телевизия ВВТ. Вече не е издател на вестник Дума, който определено го направи обществено известна фигура.
Манджуков наистина е човек на семейството. Обича такива сбирки, с удоволствие се занимава с малкия си син, който излиза от бебешката възраст, а големият работи като мениджър във фирмите му. Последното бизнесначинание на фамилията, ако се вярва на мълвата, е участие в най-новото увеселително заведение на София с примамливото и класическо име Версай на жълтите павета. Клубът в стил Син Сити се намира на мястото на легендарния едно време бар Астория.
И понеже всеки се познава по дома си, забележителна е къщата на олигарха в родопското село Гела. Тя е нещо като истинска крепост в стар български стил, който много допада на домакина. Според в. Сега, сградата заема мястото на някогашни два краварника. Като запален патриот и любител на традициите, Манджука, както го наричат другарите му по бизнес, обича при специални случаи дори да се пременява в характерна носия. Сега описва нещата така: “надява потурите, нахлупва калпака и окончателно сащисва смаяните си и без това гости”. Те пък са приканвани при влизане в дома да се преобуват, оставяйки чепиците от “Прада” и “Гучи” и заменяйки ги с везани със сърма родопски терлици.
"Дядо ми беше железничар, баба ми - тютюноработничка. Родителите ми се трудеха във военния завод в Сопот, където буквално съм израсъл. От никого не съм получил нито къща, нито наследства, пролетарий съм и по бащина, и по майчина линия - затова може би се стремя да осигуря материално рода си. Това е моето лично послание към потомците", споделя пред Сега Манджуков.
Той има и друга страст, свързана с българските традиции. Като много олигарси е инвестирал в собствена изба. Казват, че неговата Виноградец е сред най-добрите в страната, а той е горд с нея.
Не е отминаван обаче и от подмятанията на злите езици. Според създадения от пираката на Иван Костов и бивш кадър на Капитал сайт mediapool: “Петър Манджуков винаги е изтъквал приятелството и с друга ключова фигура от обкръжението на Милошевич - неговият ковчежник Иван Стамболич. Стамболич мистериозно изчезва седмица преди да падне Милошевич.”
“Проевропейският” сайт стига още по-далеч като се заиграва и с дарителската кауза на магната:”В случая с Манджуков се посочва и "заслугата", че е дал над 1 милион за фондации и благотворителност”.
По този въпрос, за информация на “колегите” съществува библейска мъдрост – който не е грешен, да замерва с камък.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Жената по природа е много добра, може да прости на един мъж дори и да не е виновен...

към хороскоп хороскоп

козирог

Днес може да ви се наложи да работите усилено

Днес може да ви се наложи да работите усилено и да се