Свързани новини

31.10.2008 09:27

Олигарсите: Левон – от Кремиковци до Булбанк

Видян 16541 пъти | Коментари 1
Гласували 3 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Понеже тези дни много се говори за Кремиковци, 19’ се сети за един малко известен факт. Знаете ли откъде тръгва кариерата на башбанкера Левон Хампарцумян?


Ами от Кремиковци. По диплома той не е икономист, а инженер-химик. Става банкер, понеже на власт по онова време е правителството на Костов, за което джентълменът работи като шеф на Агенцията по приватизация и заместник - министър.


Сделката за придобиването на Булбанк е меко казано скандална. Чавдар Кънчев -създателят на модерната финансова институция, наследник на социалистическата външнотърговска банка пресмята, че постигнатата цена от 350 млн.евро за трезора е поне 100 млн. евро по-ниска от нормалната.


Той заявява категорично: “Цената на Булбанк е най-малко 450 млн. евро, ако се вземе предвид последната стойност на нетните й активи. Инвестицията в Булбанк е стратегическа, тя дава летящ старт към българския банков пазар и за нея трябва да се плати допълнително". Според него собственият капитал на трезора е 650 млн. лева, а купувачът предлага цена само със 7,5% над това.


Кънчев отива по-далеч. Той критикува цялата банкова приватизация по времето на Костов: “Ще си позволя да се върна към приватизацията на Пощенска банка, Хеброс и Експресбанк. Мениджърите в тези банки нямаха пълноценна представа за стойността на банките. Оскъдната информация за приватизацията на трите банки позволи на Жотев да лансира продажбата им като успешна. Не се чу никакво професионално мнение или оценка за тази приватизация”.


Още по-далеч отива Румен Овчаров. Шефът на бюджетната комисия на парламента, бивш министър на икономиката и всепризнат капацитет в тези области заявява пред в. Сега: “Няма нито един икономически критерий, няма нито един икономически показател, който да показва, че тази сделка е с някакъв положителен резултат за България. По наша предварителна оценка печалбата на Булбанк за тази година ще бъде над 300 млн. лв. Не знам дали има луд по целия свят, който да продаде банка, чиято годишна печалба е 300 млн. лв., за 530-540 млн. лв. Това е национално предателство”. Вероятно Овчаров изхожда от бизнеслогиката, че нещо струва колкото 10-годишната си печалба.


Кой приватизира Булбанк?


Уникредит е голяма банкова група от Италия. В момента е и една от банките с най-сериозни проблеми поради спад на борсовите котировки на нейните търгувани акции. Наложи се лично премиерът на страната Силвио Берлускони да заговори за помощ на правителството към нея.


Агенция Ройтерс писа в началото на месеца, че испанската банка Сантандер наблюдава придобивките на Уникредит в Източна Европа. За разлика от италианската, баската банка беше сред малкото незасегнати от глобаланата криза.


Ако информацията, изтекла първо в Ел Економиста, се окаже вярна, сигурно една от първите цели на новите покорители на Изтока дали може да  бъде добра банка като българската? А значи ли това, че наследеният от скромния продавач Костов шеф на банката ще бъде сменен?


 Интересен беше коментарът по този повод на шефа на Уникредит Алесандро Профумо. Попитан от италианската телевизия дали смята да продаде източноевропейските активи, той заяви, че не знае нищо за слуховете, че “испанската банка има оферта за цялата група”. Многозначително и разширително тълкувание...


В началото на месеца Уникредит съобщи, че продава “някои собствености”, за да подобри риска, добавя към информацията си агенция Ройтерс.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 30.06.2019 14:08

    Чавдар Кънчев агент на ДС от 1983, поставен за директор на Булбанк от Лусанов.

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Бате Гошо:

 

- Какво е секс прaвилото за есента?

- Пaртньорът с хремa е винаги отдолу!!!

 

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.