Свързани новини

05.12.2021 08:12

0,5 л вода преди хранене или 1 мл на калория храна: идеалният детокс

Видян 1523 пъти | Коментари 2
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

И друг път сме давали лайфхак колко вода на ден трябва да пием и кое се променя в трендовете, налагани от учените по тази тема.


Днес сме посветили нашата рубрика на този важен въпрос за детоксикирането на организма. Вече сме писали, че и растителните, и животинските храни ни носят токсини/отрови, които е добре да изчистваме от себе си.


Това, разбира се, не е единствената причина, поради която се нуждаем от вода. А дозирането й се оказва съществено, за да не претоварваме отделителната система.


И така, старото разбиране гласи, че количеството на животворната течност, от което се нуждаем да поглъщаме дневно е по милилитър на една килокалория. Тоест, ако един спортуващ поне два пъти в седмицата мъж хапва по 2 500 – 3 000 калории на ден, той има потребност от 2,5 – 3 литра вода. При атлетите, при които количеството калории се вдига до 4 000 – 5 000 калории заради ежедневните тренировки, и количеството вода расте пропорционално. Съответно, дамите трябва да поглъщат по-малки количества каории – до 1 500 – 2 000, и да консумират съответно 1,5 – 2 л вода.


По-съвременното разбиране е, че количеството вода трябва да бъде поглъщано, независимо от калориите, за да освободи пътя за храната. Така преди всяко ядене трябва да поемаме по половин литър – една малка бутилка, вода.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 002 Кака Милка 06.12.2021 22:01

    А другия съвет за общото количество за вода ,която се препоръчва да се изпива на ден , също е тотално неверен и объкран.Не е по един милилитър на изконсумирана калория , а е според теглото на човека! По логиката на списващия тази статия, ако примерно човек е културист и поема дневно да кажем по 20,000 калории , трябва ли да изпие и по 20 литра вода ??? Нали ще се пръсне, като детски балон.За субект с нормално тегло, количеството вода,която е здравословно да поеме на ден е около 2.5 литра. А този , дето е написал тази статия, най-добродушно го съветвам, ритуално да си изгори дипломата за диетология, ако въобще има такава!

  • 001 Кака Милка, сертифициран диетолог 06.12.2021 21:48

    Този съвет за пиене на половин литър вода преди хранене противоречи на всякаква логика.И мога да заявя е определено вреден за здравето на нормалния човек. Като си напълните стомаха, преди ядене с вода, как очаквате след това храната, която ще поемете да се смели? Така водата ще разводни всички стомашни сокове, подадавани от жлъчката и храносмилането ви, ще бъде КОМПРОМЕНТИРАНО и неефективно. ВОДА или всякакви течности, включително бира, вино и т.н. НЕ трябва да се употребяват, по време на ядене, според характеристиката на поетата храна от 2 до 4 часа, по време и след хранрне!!!

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня



- Мамо, излизам. Да купя ли нещо?

- Купи си апартамент и се махай! На 45 си вече.

към хороскоп хороскоп

стрелец