Свързани новини

04.03.2021 11:34

Дигиталният детокс задължителен поне 1,5 часа преди и след сън: Какво да правим с времето в карантина

Видян 4168 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Когато има празник насред седмицата, следващият ден - а точно такъв е днешният четвъртък след 3 март, е особено труден. И това не е пролетна умора, а е нещо съвсем нормално, защото "пресечката" на дигитална детоксикация иска още и още свобода от спешна и непрестанна работа със смарт устройствата - все едно дали сме в офиса или сме "хоум - офис". Днешният ни лайфхак е посветен именно на начините как да го правим всеки всеки ден, така че да не се чувстваме уморени след еднократни прочиствания от този вид зависимост.
Да, дигиталната зависимост е научно доказан факт. Тя е по-голяма от алкохолната или никотиновата. Учените от Харвард доказаха, че всеки лайк на наш пост или селфи, признато за психозаболяване международно, в социалните мрежи ни носи малки дози хормон на щастието. Когато не ги получаваме, това води до тревожност. Тревожността прераства в страхове, в желание за изолация, води до драматични емоции - като всеки психически проблем и като всяка абстиненция.
В Харвард доказаха още нещо - дигиталните устройства водят до производство на мелатонин, а с това до безсъние, ниска продуктивност като следствие и накрая - до депресия.  
Как можем да се лекуваме от това? Понеже времето отново се оправя, най-лесният начин е разходката. Дори да бъде градска, особено, ако е безцелна. Защото именно, когато се лутаме без посока правим открития, които пък вдигат хормона ни на щастието и с това ни карат да се чувстваме по-добре и да лекуваме детоксикациите от всякакъв вид и характер.
За излизане от дигиталната зависимост, особено за хора, които не могат да се отделят от работното си място и просто така да се помотаят на слънце, се препоръчва писане и скициране на ръка. Смята се, че всяка реална креативност води до по - добро
 психично здраве.
Към тези занимания, могат да се прибавят и други, свързани с досег до изкуството:


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!

към хороскоп хороскоп

близнаци

Днес ще имате доста неща за уреждане

Днес ще имате доста неща за уреждане. Преди обяд