Свързани новини

08.05.2021 22:05

Истинска история за българския Ден на победата

Видян 3573 пъти | Коментари 4
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Голямата история е съставена от множество малки лични истории. За мен световният и българският Ден на победата е събран в една такава. Нейният истински герой се казваше Благой. Викаха му Империята, понеже често споменаваше думите „империализъм” и „империалисти”, което много присъстваха в новините при соца. Минаваше за алкохолик, понеже във времето на борба за трезвеност, наложена на старта на управлението на Горбачов, удряше по 1-2 бири всеки Божи ден. Правеше го в кръчмата на Цвета, наша съседка по къща в селото на прадядо ми, от чиято друга страна живееше  Империята...


Той е един от онези млади българи, 30 000 от които загинаха на фронта. От 9 септември 1944 г. до 9 май 1945 г. нашите войници, като дядо ми Първан, тогава 19-годишен, участват във финалните битки с нацистите по полетата на Европа.


В един от най- последните боеве Империята пада, покосен от немски куршум. Нашите решават, че е убит, но не проверяват – типично по български. Оставят го на полето. Прибират го немците, а изкусен лекар – явно силно вярващ човек, за да спаси врага – това младо, дребно момче, му дава втори живот...


След края на войната Империята е герой в своето село Шатрово, един от 5-6 загинали на фронта, чийто паметник се открива. Точно в деня на церемонията съселяните му изпадат в шок и ужас, защото загиналият се завръща с типичната си топла усмивка под мустак. Разваля празника за Деня на победата...


Помня дядо Благой Империята и винаги се сещам за неговата истинска, а в същото време невероятна история не само около 8 - 9 май. Ето какво е да отпишат най-буквално, а ти да се завърнеш като победител.


По-хубава е дори от историята, която разказва руският президент за баща си Владимир Путин Старши. Ранен като Империята в бой, своите го оставят. Последният войник от друг полк, който се оттегля от полесражението обаче се оказва негов комшия от родното му село. Той го разпознава, нарамва го на гръб, пренася го през реката отвъд  – ето, че наистина смъртта може да бъде представена като река, не е само в митологията. В лазарета го спасяват по чудо. Даже му дават градска отпуска и той се устремява към Ленинград – сега С. Петербург, където живее преди войната. Буквално тича към дома си и добре прави, защото съпругата му е изнесена пред входа на улицата, за да бъде отнесена във всекидневната уборка на трупове от глад и студ. Той я взема, понася я на ръце при докторите в най-близката болница, да я върнат към живота, което – пак по чудо – те успяват...


Винаги имам едно наум, когато президентите разказват истории, защото не се знае колко е истината, а колко е подправката.


Но за историята на Империята зная, че е най-прекрасната истинска метафора за българския Ден на победата – конкретния и всеки друг.


 


Борис Ангелов  



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 004 Борис Ангелов до Анонимен 09.05.2021 20:24

    С нито една дума не съм омаловажил нищо, уважаеми анонимен, названието Съветски съюз дори не присъства, защото става въпрос за ХОРА - не страни, хора печелят войните - чуйте поне Путин, който поздрави НАРОДА - ПОБЕДИТЕЛ днес. Разказал съм две интересни лични истории. Необикновени човешки истории, които по-добре от всякакви филми разказват какво е войната. Собственият ми дядо беше ветеран от тази война, тъй че не ми обяснявайте на мен, нямате право, нито ще ви позволя. Бъдете спокойни - няма кой да ми плати в моя собствен сайт, нали разбирате - толкова е елементарно. Разказвам нещо лично, винаги пиша свободно и съм, за съжаление, един от много малкото хора в България, които го правят. Защо ли сме много малко? Защото за това удоволствие всеки от нас плаща скъпо. Цена, която Вие няма как да си представите, докато си въобразявате, че сте скрити зад анонимност, която се представяте, че ви дава право да съдите, да обиждате и да нападате другите. Значи изобщо не разбирате Деня на победата. Той е посветен на мира. На победата над войната. Скверно е да се отправят подобни грозни и лъжливи думи от човек, който претендира, че носи този ден в сърцето си. Всъщност, в текста ми става въпрос за българското участие във войната, което доста млади хора дори не знаят, че го е имало. Идеята е да им стане интересно и да се заинтригуват от темата. Толкова е просто. И да сте наясно, че за мен не сте анонимен - анонимност в интернет няма, всичко се проследява. Ще помисля дали да Ви съдя.

  • 003 Борис Ангелов до Стоян 09.05.2021 20:12

    Ще попитам

  • 002 Anonimen 09.05.2021 14:39

    Какво искате да ни кажете,г-н Ангелов?Колко е истината и колко е подправката във вашата платена история?Не можете да омаловажите значението на този ден,особено в душите на хора,чиито бащи са били на фронта.Съжалявам ви,защото сте жалък в опита си да омаловажите величието на Съветската армия,която победи Хитлер...и не само него!

  • 001 Стоян 09.05.2021 08:44

    Уважаеми Господин Ангелов, Понеже нямам Ваш личен имейл, реших да Ви пиша ,чрез вестника Ви, публично. Имам една молба към Вас. Понеже и самия сте пряко свързан с роднина, пострадал участник във воините , както съм и аз самия, надявам се, че се обръщам към правилния човек. Аз имам двама близки роднини, прадядо и дядо, загинали през различни периоди съответно в Балканската и в Първата Световна война.Вие имате публична известност, и се надявам, че ако решите да повдигнете на по-обществено известно ниво този,много чувствителен за мен проблем, ще проявите голяма човещина. Те ГЕРБ нямат особен интерес, за кавито и да било други дейности, които не са свързани с финансови схеми и лично облагодетелствуване.Можете ли да повдигнете въпроса, на по-високо ,на обществено ниво, към кметството на София, кога кметицата ще си спази обещанието, дадено пред софиянците още през 2017 г.Когато обеща че ще бъде възстановен мемориала с имената на загиналите от воините бойци от Първи Софийски Пехотен Полк и Шести Търновски Пехотен Полк на мястото, където си беше, преди да бъде построен паметника пред НД, който разрушиха през 2017 г.? Аз писах 7 пъти писма до кметството. И разбира се, нямам никакъв отговор до сега. Лъва, които монтираха там е важен разбира се.Но за мен е по-важно да видя името на прадядо си на този мемориал. И да мога да поставя едно цвете пред него. Благодаря Ви предварително! Пращам Ви линк, свързан с моята неразрешима от обикновен човек тема.

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

 

 

към хороскоп хороскоп

везни