Свързани новини

20.01.2021 09:52

Има ли витамини в "пластмасовите" плодове и зеленчуци и кое е Златното правило за чинията: Какво да правим с времето в карантина

Видян 5454 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Въпросът има ли нещо полезно в онези на вид и често на вкус "пластмасови" плодове и зеленчуци, които особено през зимата изпълват големите магазини за хранителни стоки, вълнува мнозина. Днешното ни лайфхак - четиво е посветено именно на тази тема.


Американските учени десетилетия наред непрекъснато изследват този проблем. Това, което са установили е, че от средата на 20 век - тоест вече 70 години, наличието на витамини и други полезни вещества в зеленчуците и плодовете в супермаркетите спада.


Това обаче е в рамките на приличното. Шефът на биотехнологичната лаборатория на Московския държавен институт Роменков потвърждава това пред федералния канал НТВ: "Да, намаляването е факт, но няма нищо страшно".


За да компенсират клинетите, в САЩ много на мода са храните и напитките с добавени витамини. Освен хляб, мляко, минерално вода, вече има и доста сладкиши в тази линия.


Наред с витамините, учените съветват, когато правим дневното си меню, да не пропускаме и храните, които ни доставят важните Омега 3-киселини, които е всеизвестно, че се съдържат в рибата и морските продукти, които за съжаление са некачествени у нас и поради това са нетипични за българската трапеза. Ние не сме морски народ по душа.


Когато подхождаме към избора на плодове и зеленчуци, за да не помним кой витамин в кое се съдържа най-много, учените съветват нещо много по-удобно - просто да комбинираме различни цветове от тях, защото колоритът е свързан в това число и с наличните в тях полезни вещества.


Иначе Златният стандарт на чинията, както казват, по повод на основното ястие е:


Половината да заема салата


1/4 да е оставена за ориз или варива


1/4 за месо - по възможност диетично, или риба



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

дева

Днес фокусът ви ще се измести към любовта

Днес фокусът ви ще се измести към любовта, романтиката