За да избегне "странната долина" - феномен, при който хората се чувстват неудобно от външния вид на човекоподобен робот, базираната в Остин фирма Argodesign оборудва Apollo с функции, които са предназначени да се усеща приятелски.

Свързани новини

27.08.2023 17:00

Запознайте се с Apollo - "iPhone" на хуманоидните роботи

Видян 23116 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Хуманоидите, които се занимават с домакинска работа или строят жилища на лунната повърхност, може да звучат като нещо от научната фантастика. Но екипът на базирания в Остин стартъп за роботика Apptronik предвижда бъдеще, в което роботи с общо предназначение ще се справят със "скучни, мръсни и опасни" задачи, за да не се налага на хората.

Дизайнът на най-новия хуманоиден робот на Apptronik, наречен Apollo, беше представен в сряда.

Роботът е със същите размери като човек, висок е 1,7 метра и тежи 160 фунта (72,6 кг).

Apollo може да вдига 25 килограма и е проектиран да бъде произвеждан масово и да работи безопасно заедно с хора. Роботът използва електричество, а не хидравлика, която не се счита за толкова безопасна, и има четиричасова батерия, която може да се сменя, така че да работи в продължение на 22-часов работен ден.


За да избегне "странната долина" - феномен, при който хората се чувстват неудобно от външния вид на човекоподобен робот, базираната в Остин фирма Argodesign оборудва Apollo с функции, които са предназначени да се усеща приятелски.

Роботът има цифрови панели на гърдите си, които предоставят ясна информация за оставащия живот на батерията, текущата задача, която изпълнява, кога ще завърши и какво ще направи след това. Apollo също така има лице и преднамерени движения, като например завъртане на главата си, за да покаже накъде ще тръгне.

Първоначалната цел на Apollo е да работи в логистиката, като поема физически трудни задачи в складовете, за да подобри веригата за доставки, като се справи с недостига на работна ръка. Но екипът на Apptronik има дългосрочна визия за Apollo, която се простира поне до следващото десетилетие.

"Нашата цел е да създадем универсални роботи, които да правят всички неща, които не искаме да правим, за да ни помагат тук, на Земята, и евентуално един ден да изследваме Луната, Марс и други места", казва Джеф Карденас, съосновател и главен изпълнителен директор на Apptronik.


Движение като човек


В основата на конструкцията на Apollo са задвижващите механизми, или мускулите на робота. Екипът на Apptronik е работил върху повече от 35 итерации на основните задвижващи механизми, които позволяват на Apollo да ходи, да сгъва ръцете си и да хваща предмети като човек.


"Хората имат около 300 мускула в тялото си", казва д-р Ник Пейн, съосновател и главен технологичен директор в Apptronik. "Като инженери нашата цел е да опростим сложността, така че роботът Apollo има около 30 различни мускулни групи в своята система, които са необходими за извършване на основни действия и дейности."


Преди Apollo Apptronik се фокусира върху това, което нарича хуманоиден робот за бърза разработка. Макар че той включваше ограничени възможности за манипулиране и прости ръце, фокусът на проекта беше подобряване на придвижването на робота.


"Начинът, по който разработваме роботиката, е наистина да се опитаме да направим така, че хардуерът и софтуерът да се развиват в крак един с друг", каза Пейн.


Главата на Apollo съдържа камера за възприемане, а сензорите на торса помагат на робота да картографира 360-градусов изглед на околната среда и да определи къде може да се движи. "Мозъкът" на робота, или главният компютър, също е разположен в гърдите му.


Сензорите помагат на робота да се ориентира, докато преминава през или заобикаля препятствия. Този вид придвижване ще бъде от ключово значение, когато Apollo си проправи път в по-несигурни среди, като например на открито и един ден дори на повърхността на Луната.


  Източник: CNN


 


 


 


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Съвет към мъжете:
- Ако попаднете на остров, населен само с жени и поискат да ви убият - поискайте си едно предсмъртно желание. Да ви убие най-грозната. Така ще доживеете до дълбоки старини.

 

 

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.