Изкуството, генерирано от AI, не може да бъде защитено с авторски права

Свързани новини

22.08.2023 09:20

Изкуството, генерирано от AI, не може да бъде защитено с авторски права: Съдия

Видян 4310 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Произведенията на изкуството, създадени от изкуствен интелект, не могат да бъдат защитени с авторски права, потвърди федерален съдия от САЩ, като отхвърли иска на предприемача в областта на изкуствения интелект Стивън Талер срещу Службата за авторско право на САЩ.

"Човешкото авторство е основно изискване" за закрила по закона, "в основата на авторското право, дори когато това човешко творчество е насочено чрез нови инструменти или в нови медии", пише американският окръжен съдия Берил Хауел в решението си, с което отхвърля петицията на Талер за съдебен контрол.

Макар че законът за авторското право е "създаден, за да се адаптира към времето", той "никога не е бил толкова широкообхватен", за да "защитава произведения, създадени от нови форми на технологии, които работят без ръководството на човешка ръка", продължи тя.


Талер, който управлява компанията за невронни мрежи Imagination Engines, подава иск в отговор на отхвърлянето от Службата за авторско право на заявлението му от 2018 г. за защита на произведения на изкуството, "създадени" от неговата система за изкуствен интелект - Creativity Machine.

 "A Recent Entrance to Paradise" е описан в заявката като "автономно създаден от компютърен алгоритъм, работещ на машина"

Макар че в заявлението е посочил себе си като собственик на авторското право, сякаш то е било създадено като наемен труд, службата отхвърля заявлението му с аргумента, че "връзката между човешкия ум и творческото изразяване" е от решаващо значение за идеята за защита на авторското право.


 Талер отвърна на искането, като заяви, че изкуственият интелект трябва да има право на авторство, "когато отговаря на критериите за авторство", като собственикът на системата е истинският собственик на авторското право. Той твърди, че отказът на службата е "произволен, капризен, представлява злоупотреба с право и не е в съответствие със закона", което представлява нарушение на Закона за административното производство.

Службата за авторско право и преди е заявявала, че произведенията, генерирани от изкуствен интелект, не подлежат на авторско право, но през март изясни тази политика, като отбеляза, че съдържанието, създадено с помощта на изкуствен интелект, може да бъде защитено, ако човек го е "подбрал или подредил" по "достатъчно творчески начин, така че полученото произведение да представлява оригинално авторско произведение".


Ролята на изкуствения интелект в произведенията на изкуството е в центъра на продължаващата с месеци стачка на холивудските сценаристи. Над 160 000 филмови, радио- и телевизионни работници напуснаха работа, което принуди големи продукции да спрат, докато синдикалните лидери преговарят с продуцентите, за да гарантират, че изкуственият интелект не може да бъде използван за намаляване на заплащането им или за пълното им заместване.

През януари група художници съдиха създателите на генераторите на изкуство с изкуствен интелект Midjourney, Stable Diffusion и DreamUp, описвайки генерирането на изкуство с изкуствен интелект като "паразит, който, ако бъде оставен да се разпространи, ще причини непоправима вреда на художниците" В техния колективен иск се твърди, че инструментите нарушават правата на милиони артисти, като извличат съдържанието им за целите на "обучението" без съгласие или компенсация, а след това извличат тлъста печалба от резултатите.


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня



COVID-19 е като рогата:

- Едни го имат.
- Други ще го имат.
- А трети никога няма да знаят, че са го имали ...

към хороскоп хороскоп

скорпион