През 2019 г. холандската EV стартираща компания Lightyear

Свързани новини

01.01.2024 08:00

Соларна кола от Lightyear 0 влиза в производство с обещание за пробег от 480 км

Видян 20666 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

През 2019 г. холандската EV стартираща компания Lightyear разкри концепция за елегантен хечбек с двигатели в колелата и слънчеви панели, обхващащи капака и покрива. Производството най-накрая започна в завод в Уусикаупунки, Финландия.




Новият EV се нарича Lightyear 0 и производството му се управлява от Valmet, договорният производител, който навремето създаде Fisker Karma EV с удължен пробег. Valmet също е сключен договор за изграждането на Sono Sion, друг EV, който включва слънчеви панели.





Lightyear 0 също е електромобил с разширен обхват по някакъв начин. Има приблизително 53 квадратни фута слънчеви панели, облицоващи капака и покрива, и с достатъчен достъп до слънчева светлина те могат да се зареждат със скорост от 1,05 kw, или достатъчно, за да добавят 9,97 км обхват за час, според Lightyear.




Това означава, че с пълно зареждане на батерията автомобил Lightyear 0 може потенциално да се движи с месеци без нужда от зареждане, в зависимост от продължителността на пътуването и достъпа до слънчева светлина.




Lightyear 0 разполага с 60-kwh батерия, която ще осигури прогнозиран за Lightyear обхват от 624 км при тестовия цикъл WLTP, използван извън САЩ. Това все пак трябва да доведе до близо 482 км при по-строгия цикъл, използван от EPA.




Ключът към такъв голям обхват с такава малка батерия е ефективността. В допълнение към коефициента на съпротивление от само 0,17, което е рекорд за сериен автомобил, Lightyear 0 разполага с ефективни двигатели, инвертори и гуми. Автомобилът има заявен коефициент на ефективност от 10,5 kwh на 99 км, което се доближава до ефективността на концептуалния автомобил Mercedes-Benz Vision EQXX, който използва 8,7 kwh на 99 км по време на скорошен тест в реални условия.

Използването на двигатели в колелата означаваше, че Lightyear може да спести тегло и пространство, като елиминира неща като трансмисии и задвижващи валове. Колата тежи приблизително 1,5 тона, което е относително лека за петместен EV, и се движи със специално проектирани тънки гуми, разработени от Bridgestone.

В момента Lightyear 0 се предлага ексклузивно в Европа, където започва от 250 000 евро (приблизително $262 100 ). Lightyear не каза дали ще бъде наличен в САЩ.

„Стартирането на производството на Lightyear 0, първият соларен автомобил, ни приближава с голяма крачка към нашата мисия за чиста мобилност за всички и навсякъде“, каза в изявление Лекс Хофслоут, главен изпълнителен директор и съосновател на Lightyear.

Не всеки ще може да си позволи EV с шестцифрена цена, но Lightyear вече работи върху модел, който според компанията ще има достъпна цена. Той ще се казва Lightyear 2 и се очаква да бъде пуснат през 2025 г.


Източник: motorauthority



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата

към хороскоп хороскоп

телец