Свързани новини

12.01.2021 10:41

Париж превръща Елисейските полета в „необикновена градина“

Видян 3586 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Кметът на Париж заяви, че ще бъде извършено преобразяване на Шанз-Елизе за 250 милиона евро, въпреки че амбициозната трансформация няма да се случи преди френската столица да бъде домакин на летните олимпийски игри през 2024 година, съобщава The Guardian.


Ан Идалго заяви, че планираната работа ще превърне участъка от 1,9 км (1,2 мили) в центъра на Париж в „необикновена градина“.


Комитетът на Шанз-Елизе води кампания за основен редизайн на авенюто и околностите му от 2018 г. насам.


„Легендарният булевард загуби великолепието си през последните 30 години. Постепенно е изоставен от парижани и е бил ударен от няколко последователни кризи: жълтите жилетки, стачките, здравето и икономиката “, се казва в изявление на комисията, приветствайки съобщението на Идалго.


„Често се нарича най-красивият път в света, но тези от нас, които работят тук всеки ден, изобщо не са сигурни в това“, заяви Жан-Ноел Райнхард, председателят на комисията през 2019 г.


„Шанз-Елизето има все повече посетители и големи фирми, които се борят да участват в него, но за французите изглеждат изтъркани.“


Комитетът проведе обществена консултация за това какво трябва да се направи с булеварда. Плановете включват намаляване на наполовина на място за превозни средства, превръщане на пътища в пешеходни и зелени площи и създаване на тунели от дървета за подобряване на качеството на въздуха.


Името на Шанз-Елизе е свръзано с митичния гръцки рай Елисейските полета. Първоначално е смесица от блато и кухненски градини.


Андре Льо Нотр, Луи XIV градинарят на Краля Слънце, първо проектира широката алея за разходки с двойни редици бряст от всяка страна, наречена Grand Cours.


Тя е преименуваня на Шанз-Елизе през 1709 г. и е удължена и до края на века се е превърнала в популярно място за разходки и пикник.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

козирог