Кой е най-бързият SUV от 0 до 100 км/ч

Свързани новини

01.07.2023 08:00

Кой е най-бързият SUV от 0 до 100 км/ч

Видян 10340 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

 Големите и тежки автомобили се движат по-трудно бързо от по-малките и това важи и за най-бързите SUV, които някога сме подлагали на стандартния режим на изпитване на MotorTrend. Това, което позволява на тези семейни влекачи и псевдоофроуд автомобили да изпреварват Enzos и Hellcats, е демократизация на конските сили, каквато индустрията не е виждала, в комбинация с помощта на компютъризирани системи за задвижване на всички колела.

Най-мощните мускулести автомобили от 60-те години на миналия век изискваха 6 или повече литра ревяща V-8 мощност, за да постигнат над 400 конски сили, и повечето от тези числа не биха издържали на съвременните измервания на мощността по SAE. В наши дни всеки SUV в този списък на най-бързите SUV, които някога сме тествали от 0 до 60 мили в час, постига повече от това, в един от случаите с по-малко от 3 литра V-6, а в няколко случая - без никакъв литър. Прочетете нататък, за да разберете колко бързи са тези 20 SUV автомобила в действителност. №19 в класацията е Porsche Macan GTS от 2022, който за 3,6 секунди развива до (100 км/ч).



Малко от най-бързите SUV автомобили в този списък са толкова пъргави, колкото Porsche Macan GTS от 2022 г. Macan GTS е толкова балансиран и всъщност толкова лишен от пространство, подходящо за SUV, че може да се каже, че този конкретен автомобил изпитва криза на идентичността между спорта и полезността. Тази грешка обаче е по-скоро особеност, тъй като динамиката на шофиране на Macan е по-добра от много от съвременните спортни седани, с които той би могъл разумно да бъде сравняван. Може би е пресилено да наречем нещо с емблемата на Porsche "спящ" автомобил, но Macan безспорно е спортен седан под прикритие.



1. 2019 Lamborghini Urus | 2,97 секунди от 0 до 60 мили/ч  (100 км/ч)

Lamborghini Urus е истински екзотичен SUV с цялата си мощ и размах, които го правят достоен за бушуващия бик на капака му. Неговият 4,0-литров V-8 с две турбини произвежда (вероятно подценени) 641 к.с. и 627 Нм въртящ момент, което позволи на Urus да ускори до 60 км/ч (100 км/ч) за 3,0 секунди, когато го изкарахме на пистата за тестове.


2. 2023 Aston Martin DBX707 | 3,1 секунди от 0 до 60 мили/ч

От гордост Aston Martin се забави с производството на супер SUV, но сега вече има изключително бърз кросоувър, с който може да се гордее - версията 707 на Aston Martin DBX от 2023 г. Aston Martin до голяма степен се е занимавал повече с комфорта, отколкото със скоростта, но върховият Aston Martin DBX707 предлага и двете в наистина световно ниво. След като направи сравнителен анализ на Cayenne Turbo GT и Lamborghini Urus, DBX707 предлага мощност и ускорение, които могат да се сравняват с Urus, като същевременно предлага физични възможности за завиване и баланс на управлението, които са достатъчно добри, за да накарат и най-недоверчивите анти-SUV пуристи да признаят валидността на DBX.



3. 2022 Rivian R1S (Launch Edition) (гуми A/S) | 3,1 секунди от 0 до 60 мили/ч

Rivian не прави бавни камиони и тази мантра продължава с първия SUV: 2022 Rivian R1S. Макар че този седемместен SUV може да ускорява с бързина, която засрамва някои от най-легендарните високопроходими автомобили, това, което отличава Rivian от всичко останало, е, че този вид скорост е достъпна почти навсякъде. Макларън F1, въоръжен със суха писта и опитен пилот, не може да настигне R1S, управляван от новак, в състезание от 0 до 60 мили/ч, а тази разлика се увеличава, когато условията се влошат. R1S е бърз състезателен автомобил на асфалт и бърз състезателен камион навсякъде другаде.


4. 2020 Bentley Bentayga Speed | 3,14 секунди от 0 до 60 мили/ч



Името казва всичко. Максималната скорост на Bentley Bentayga Speed 2020 се обявява за 190 мили/ч. Той е много бърз и при достигането й. Измерихме 3,14 секунди до 60 мили в час на този голям звяр - цифра, която едва ли е правдоподобна, като се има предвид тонажа на Bentley. 12-цилиндровият двигател с мощност 626 к.с. осигурява изобилна тяга на фона на разкош, подобаващ на емблемата "летящо Б". Отстъпете от десния педал и това е толкова луксозен автомобил, колкото можете да си пожелаете - отстъпете от него, за да изпуснете всеки, който е на опашката ви.



5. 2016 Tesla Model X P90D (Ludicrous w/Launch) | 3,17 секунди от 0 до 60 мили/ч




Спомняте ли си времето, когато на електромобилите се гледаше като на глупави уреди, които карат само защитниците на дърветата? Как се промениха нещата. Tesla предизвика промяна в парадигмата на електрическите превозни средства, а нейният Model X изпреварва почти всичко в сферата на SUV. Снабден с режим Ludicrous, този американски семеен автомобил с купол на сокол успява да достигне "Space X" до 60 км/ч само за 3,17 секунди. Фактът, че той извършва това постижение само с тихото жужене на своите два електрически мотора (по един на всяка ос), допринася за сюрреалистичния характер на преживяването. Масовите производители на автомобили работят усилено върху конкуренти на Model X, но досега нито един претендент не е успял да подобри постижението на флагманския SUV на Tesla при изминаването на километър в минута.



6. 2023 Kia EV6 GT | 3,2 секунди от 0 до 60 мили/ч




Почти всички нови EV SUV автомобили са бързи в права линия, но 2023 Kia EV6 GT е нещо повече: забавление. Другите електрически кросоувъри, произвеждани днес, дори някои от най-бързите, ограничават експресивното шофиране с драконовски контрол на стабилността и грижи за безопасността. В същото време EV6 GT е пълна машина за бърнаут и дрифт, способна да запали задните гуми безразсъдно по начин, който би накарал Hellcat да се изчерви. Футуристичният външен вид и наистина впечатляващата производителност само допълват това уравнение, въпреки че аналогията с мускулестите автомобили продължава с краткия пробег и не толкова прецизната динамика на шофиране.



7. 2023 BMW iX M60 | 3,2 секунди от 0 до 60 мили/ч

Красотата и скоростта обикновено вървят ръка за ръка, но BMW iX M60 от 2023 г. доказва, че това не е задължително. iX M60 може да ускори до 60 мили в час с бързина, а този невзрачен на вид звяр се управлява далеч по-добре, отколкото изглежда. Подобно на други високоефективни електромобили, най-бързият SUV, който BMW предлага от 0 до 60 мили в час, разчита на предните и задните двигатели, които го отблъскват от стоп светлините по начин, който обикновено е запазен за съвременните суперавтомобили със средноразположен двигател.



8. 2020 Porsche Cayenne Turbo Coupe | 3,22 секунди от 0 до 60 мили/ч

Porsche е изградило репутацията си на базата на производителността. Ето защо не е изненада, че Cayenne Turbo с 541 к.с. на марката заема две места в този списък, като Cayenne Turbo Coupe едва подобрява по-тухления си събрат в надпреварата до 60 км/ч. Редица фактори вероятно са помогнали на купето да подобри с около 0,03 секунди постижението на своите по-красиви братя в миля в минута, включително 4 999 килограма собствено тегло (с 91 килограма по-малко от това на стандартния Cayenne Turbo, който тествахме). Въпреки това няма съмнение, че Cayenne Turbo е изключително бърз - независимо от вида на каросерията.


9. 2018 Mercedes-AMG GLC63S 4Matic+ Coupe | 3,24 секунди от 0 до 60 мили/ч

Измерихме 3,24 секунди за ускорение до 60 мили/ч на Mercedes-AMG GLC63 S Coupe, което го прави доста по-бърз дори от мощното V-12 купе S65 AMG от миналото. Ето един компактен SUV, способен да изпревари някои от най-добрите спортни автомобили в света. Вече нищо няма смисъл.



10. 2019 Porsche Cayenne Turbo | 3,25 секунди

На този етап Porsche Cayenne Turbo е институция, която става все по-бърза, по-остра и по-способна с всяко следващо поколение - както е при Porsche. В наши дни този бърз SUV достига 60 мили/ч за 3,25 секунди, приблизително толкова бързо, колкото 997 911 Turbo. Cayenne помогна за началото на модата на бързите SUV и продължава да тласка сегмента напред - както в буквален, така и в преносен смисъл.



11. 2020 BMW X6M Competition |3,26 секунди от 0 до 60 мили/ч

Ако BMW X5 M е твърде кротък за вашия вкус, тогава ще искате да разгледате по-тънкия X6 M. Подобно на X5 M, X6 M се предлага стандартно с 4,4-литров V-8 двигател с 600 к.с. с два турбокомпресора. Ако изберете пакета Competition, BMW ще увеличи мощността на големия осемцилиндров двигател на X6 M с още 17 коня. Не е изненадващо, че безумната мощност на X6 M помогна на 5209-килограмовия SUV на BMW със задвижване на всички колела да достигне 60 км/ч за едва 3,26 секунди по време на нашия тест. В същото време 4 202-килограмовото купе BMW M8 Competition 2020 се нуждаеше от 3,31 секунди, за да извърши същото.



12. 2018 Jeep Grand Cherokee Trackhawk Supercharged | 3,31 секунди от 0 до 60 мили/ч




Jeep Grand Cherokee, запознайте се с двигателя Hellcat. Беше само въпрос на време Fiat Chrysler Automobiles (сега Stellantis) да вкара своя смешен V-8 с компресор със 707 к.с. в SUV с марка Jeep и това най-накрая се случи под формата на Grand Cherokee Trackhawk. Това, което Trackhawk жертва като офроуд възможности, го печели като върхова скорост на прав участък, тъй като ускорява до 60 мили/ч за едва 3,31 секунди.


13. 2018 Alfa Romeo Stelvio Q4 Quadrifoglio | 3,34 секунди от 0 до 60 мили/ч

Просто погледнете Alfa Romeo Stelvio - тя е прекрасна. Възходящите извивки и елегантните пропорции правят този SUV на Alfa истински симпатяга, но ако забележите четирилистна детелина на четвъртитата му част, бъдете готови да разчистите пътя. Този безобиден на пръв поглед израстък показва, че това е пикантната версия Quadrifoglio на Stelvio, която се изстрелва от 0 до 60 мили/ч само за 3,34 секунди. Той прави това с най-малкия двигател в този списък - 2,9-литров V-6 с двойно турбо и мощност 505 к.с. И освен това се управлява чудесно. Стилът, скоростта и емоцията са отличителни белези на италианските автомобили. Не е изненадващо, че Alfa Romeo е приложила тази формула към своя флагмански SUV.



14. 2021 Dodge Durango SRT Hellcat | 3,36 секунди от 0 до 60 мили/ч

Dodge поставя Hellcat на всичките си неща и триредовият семеен SUV Durango не прави изключение. Подобно на Charger и Challenger SRT Hellcats, Durango SRT Hellcat разчита на 6,2-литров V-8 двигател с компресорно пълнене на Dodge с мощност 710 к.с. и въртящ момент 645 Нм. Въпреки че мощният Durango SRT Hellcat е със 7 коня и между 5 и 11 Нм въртящ момент по-малко от роднините си седан и купе (и това не включва още по-мощните модели Charger и Challenger SRT Hellcat Redeye със 797 коня), той все още е глупаво мощен. Въпреки лекия си дефицит на мощност и въртящ момент и огромното си 5512-килограмово собствено тегло, Durango достига километровата граница с няколко тикчета пред най-бързия Charger или Challenger SRT Hellcat, който някога сме тествали: 4449-килограмовия Challenger SRT Hellcat от 2015 г., който се справи с тази задача за малко под 3,75 секунди. Заслугата за това е на стандартното задвижване на всички колела на Durango SRT Hellcat, което позволява на SUV-а да напусне линията без особена драма и да ускори до 60 мили/ч за умопомрачителните 3,36 секунди.



15. 2021 Mercedes-AMG GLE63S 4Matic+ | 3,4 секунди от 0 до 60 мили/ч

Електрическият двигател с мощност 21 к.с. в леко хибридния 2021 Mercedes-AMG GLE63S не прави много, за да допълни неговия 4,0-литров V-8 с 603 к.с. с две турбини. Този V-8 позволява на тежкия кросоувър да ускори от 0 до 60 мили/ч по начин, по който най-бързите и мощни съвременни мускулести автомобили не могат да се докоснат без VHT на прясна драг-стрийп. Възможностите за завиване със сигурност надхвърлят това, което повечето собственици на SUV на Mercedes някога ще използват, въпреки че той не е машина за каране на състезателни писти като другите в този списък. Все пак огнедишащите турбокомпресори и AWD създават един сериозно бърз и свиреп голям SUV.



16. 2020 Audi RS Q8 | 3,4 секунди от 0 до 60 мили/ч

По-голям и по-лош от всеки друг SUV на Audi, 2020 Audi RS Q8 е ветеран в огъването на физиката според прищевките си. На Нордшлайфе на Нюрбургринг този 5452-килограмов звяр е способен да разменя удари с късни модели Ferrari и Porsche 911 благодарение на 591 конски сили и 590 Нм въртящ момент, прилагани щедро към всичките четири налични Pirelli P Zero. Окачването, диференциалът и спирачките са усъвършенствани, за да се справят с цялата тази маса, движеща се със скорост, която наистина не би трябвало да бъде такава. По-големите гуми, спирачките и умелата настройка на окачването са единствените неща, които могат да се справят с по-голямата маса на най-бързите SUV автомобили.


17. 2021 Tesla Model Y Dual Motor Performance | 3,5 секунди от 0 до 60 мили/ч

Въпреки че може би не е най-добрата идея да се доверяваме на твърденията на Tesla за автопилота и неприкосновеността на личния живот, нашите тестове потвърждават, че Tesla не е блъфирала за времето от 0 до 60 км на Tesla Model Y. Ускорението на Model Y е малко по-добро от това на прекия му конкурент Mach-E, въпреки че според нас Ford превъзхожда Tesla по отношение на уменията за управление. Model Y обаче все още се държи драстично по-добре от повечето от другите най-бързи SUV автомобили, отчасти благодарение на недоизградения акумулаторен пакет, който е отличителна черта на електромобилите.



18. 2020 Audi SQ7 (Premium Plus) | 3,6 секунди от 0 до 60 мили/ч

С три реда и малко над три секунди от 0 до 60 км/ч Audi SQ7 2020 прави неща, до които малко други семейни автомобили могат дори да се доближат. Сами по себе си цифрите са впечатляващи: 500 к.с. и 516 Нм от V-8 с две турбини, които катапултират всичките седем места (слагайте предпазните колани, деца!) на четвърт миля за 12,1 секунди. Това е лесно да се нареди сред най-бързите триредови SUV, които някога сме тествали, изпреварвайки съвременните 911 Carreras. SQ7 е безумно бърз SUV с три реда седалки и дори не е най-бързият SUV, който Audi произвежда.


20. 2021 Ford Mustang Mach-E 4x GT Performance | 3,6 секунди от 0 до 60 мили/ч

Като оставим настрана дискусиите относно името, 2021 Ford Mustang Mach-E може да изпревари C7 Corvette с пакет за изпълнение Z51. Електрическото задвижване на всички колела прави това благодарение на комбинираната мощност от 480 к.с., осигурена от електромоторите отпред и отзад. Моментният въртящ момент от 634 lb-ft, който тези двигатели осигуряват, всъщност е това, което задвижва близо 5000-килограмовия кросоувър на Ford, който изминава ¼ миля за 12,6 секунди при 100,6 мили в час. Въпреки че Mach-E със сигурност не изглежда и не звучи като предишните Mustang-ове, той се движи като тях.


 Източник: motortrend.com


 


 






Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

риби