Учените премахват Y-хромозомата от стволовите клетки и създават копия на X-хромозомата, за да я заменят. При пълен набор XX клетките се превръщат в яйцеклетки, въпреки че само малък процент от изходния материал може да бъде накаран да премине през пълния процес.

Свързани новини

10.03.2023 10:50

Японски учен създаде яйцеклетки от мъжка кожа на мишки, накарал сурогатни майки да родят здрави бебета

Видян 4781 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Учени от японска лаборатория са създали здраво потомство от двама родители от мъжки пол, като са използвали техника за генно редактиране за създаване на жизнеспособни яйчни клетки от кожата, твърди водещ изследовател на стволови клетки.

Пробивът беше докладван в сряда от професор Кацухико Хаяши от университета в Осака по време на Международната среща на върха за редактиране на човешкия геном в Лондон. От десетилетие Хаяши работи върху различни техники за създаване на яйцеклетки от стволови клетки. Последната му статия по темата предстои да бъде публикувана в списание Nature, казва той пред BBC.

Изкуствената гаметогенеза - или производството на полови клетки в лаборатория - е извършена върху мишки, съобщи ученият в Лондон по време на актуализация на основните технологии в областта на редактирането на генома. Тя включва препрограмиране на кожна клетка в плурипотентна стволова клетка - вид клетка, която по-късно може да се превърне в друг вид клетки.

Учените премахват Y-хромозомата от стволовите клетки и създават копия на X-хромозомата, за да я заменят. При пълен набор XX клетките се превръщат в яйцеклетки, въпреки че само малък процент от изходния материал може да бъде накаран да премине през пълния процес.


Резултатът е сравнително лош - от 630 опита за имплантиране на оплодени ембриони в сурогатни майки се получават само седем малки, обясни Хаяши по време на събитието. Но тези седем "изглеждат добре", добавя той, което означава, че се развиват нормално и имат собствено потомство.

През 2018 г. китайски учени съобщават за отглеждането на мишки от родители от един и същи пол, но в техния експеримент малките се оказват нездрави и не живеят дълго.


Хаяши предупреждава, че разработеният от неговата лаборатория метод е далеч от своята зрялост и може да мине десетилетие, преди да бъде използван за лечение на човешката плодовитост.

Методът все пак дава надежда на еднополовите двойки, че ще могат да имат деца, които са генетично свързани с тях, въпреки че този вид възпроизводство първо трябва да бъде приет от обществото, твърди ученият. Ако това се случи, той би подкрепил такова използване, каза той пред BBC.

Той добави, че технически е възможно човек да зачене бебе с помощта на изкуствена яйцеклетка, направена от соматична клетка и сперматозоид, но "не е сигурен дали на този етап това е безопасно или приемливо за обществото".


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

 

към хороскоп хороскоп

дева